Jongeren verantwoordelijk voor vechtpartij

SCHAGEN – Het openbaar ministerie vindt drie jongeren uit de Noordkop medeverantwoordelijk zijn voor de explosie van geweld in het Piet Mondriaanpark en de Rembrandtlaan in Schagen.

Op 12 november 2021 waren de jongeren betrokken bij een vechtpartij waarbij twee slachtoffers steekwonden opliepen. Een van hen raakte ernstig gewond en kwam op de intensive care terecht. 

De aanklager eiste dinsdag bij de rechtbank cel- en werkstraffen tegen drie verdachten van 19 en 20 jaar oud uit ‘t Zand, Anna Paulowna en Den Helder.

Eerder werden in dezelfde zaak aan drie andere verdachten gevangenisstraffen tot 3,5 jaar opgelegd voor poging tot doodslag. De verdachten die dinsdag terechtstonden hebben die verdenking niet aan hun broek hangen. Ze worden wel verdacht van openlijk geweld rond die steekpartij.

Volgens de officier van justitie hebben de jonge mannen dit mede mogelijk gemaakt door als groep met de anderen te opereren. De confrontatie was volgens haar afgesproken werk en de mannen gingen er vermomd naartoe. 

“Het was bekend dat er in die groep messen waren. Dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen”, zei ze. Jongeren met messen zijn aan de orde van de dag en dat is een levensgevaarlijke situatie, vindt het OM.

De eis tegen D.M. uit Anna Paulowna was een celstraf van 180 dagen, waarvan 156 voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. A.Y. uit Den Helder hoorde 60 dagen celstraf eisen, waarvan 31 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 150 uur. Tegen A.H. uit t’ Zand was de eis twee maanden voorwaardelijke celstraf plus 150 uur werkstraf.

De slachtoffers die werden gestoken zijn twee broers. Een van de twee had een steekwond van 6 centimeter diep, waardoor spieren in zijn schouder werden doorklieft. Zijn broer raakte gewond aan zijn been. Ze waren bang dat hun laatste uur had geslagen. De uit de hand gelopen vechtpartij was op 12 november 2021.

Volgens de officier van justitie heeft de groep verdachten de slachtoffers opgejaagd en in het nauw gedreven. Ze vond het enorm erg wat er was gebeurd en verwijt de verdachten dat ze stenen gooiden naar de slachtoffers en dat M. een van hen had geslagen. 

Daarnaast vond ze het levensgevaarlijk dat de verdachten uit Anna Paulowna en ‘t Zand op 14 november 2021 een stapel van 26 fietsen op het spoor hadden gegooid op het station van Anna Paulowna. 

De machinist van een trein kon ternauwernood stoppen en zei dat hij er niet aan moest denken wat er had kunnen gebeuren als hij de fietsen over het hoofd had gezien. De trein had zomaar kunnen ontsporen.

De rechtbank doet 28 februari uitspraak.

 

Avatar foto
Van onze rechtbankverslaggevers.Reageer op dit artikel
1 antwoord
 1. Joost Busse
  Joost Busse zegt:

  Straffen als volwassenen.
  10 jaar de cel in en nooit meer onbegeleid de straat op.
  Ouders van deze mislukkelingen ook stevig aanpakken.
  Mislukte opvoeding !

Reacties zijn gesloten.