JONGEN OVERLEDEN AAN MENINGOKOKKEN

Een 19-jarige jongen uit Schagen is afgelopen dinsdag overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van een infectie met de meningokokkenbacterie. Onderzoek moet uitwijzen om welke variant het gaat. De jongen werd maandag ziek. Toen de sympto-men dinsdag verergerde is hij naar het MCA in Alkmaar overgebracht. Daar is hij in de loop van de avond overleden.

De kans op besmetting is overigens erg klein, omdat de bacterie in contact met de buitenlucht snel dood gaat.

Er is pas een redelijke kans van overdracht als de personen in kwestie meerdere uren achtereen intensief contact met elkaar hadden.

‘Het is verstandig om op de hoogte te zijn van de ziekteverschijnselen die zich openbaren bij een eventuele besmetting met hersenvliesontsteking (meningitis)’, aldus een woordvoerder van de GGD. ‘Het gaat om snel oplopende koorts, braken, nekstijfheid en niet wegdrukbare rode huidvlekjes`.

Deze zomer start een uitgebreide vaccinatiecampagne tegen het type C van meningokokkenbacterie. Degenen die de meest vatbare groepen vormen krijgen over enige tijd een persoonlijke oproep thuis.

Eerst adolescenten geboren na 1 juni 1983 en voor 1 juni 1987 en peuters/kleuters geboren na 1 juni 1996 en voor 1 april 2001. Na de vakantie zijn kinderen geboren tussen 1 juni 1987 en 1 juni 1996 aan de beurt. Wie jonger is dan 14 maanden krijgt de prik op het consultatiebureau.


Publicatiedatum: 3 mei 2002
Categorie: Archief
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: