Inwonerspanel spreekt zich uit over Jeugd, alcohol en drugs

De gemeente wil alcohol- en drugsgebruik onder minderjarige jongeren terugdringen. Veel is al geprobeerd, dus om erachter te komen wat in de praktijk beter zou werken raadpleegde de gemeente het inwonerspanel van Schagen. Het grootste deel van de respondenten (89%) is bekend met de campagne Nix18 van de overheid. Toch blijken veel mensen de leeftijdgrens zelf lager te leggen; van de ouders die bekend zijn met de campagne Nix18, vindt 49% het acceptabel dat kinderen tussen de 15 en 18 jaar voor het eerst alcohol drinken. Er is onder respondenten veel belangstelling om meer van het onderwerp te weten te komen.

Herkennen van alcohol- en drugsgebruik
Veertig procent van de respondenten zou meer willen weten over hoe zij het gebruik van alcohol en drugs door kinderen kunnen herkennen. Onder ouders is dit aantal hoger: 50%. Onder deze groep is veel animo voor het bijwonen van interactieve informatieavonden over alcohol en drugs. Een op de tien respondenten geeft aan bereid te zijn zo’n bijeenkomst te (helpen) organiseren. De gemeente stelt hier geld voor beschikbaar en roept iedereen die iets in zijn of haar omgeving wil (helpen) organiseren op om contact op te nemen. Dit kan het makkelijkst door een mailtje te sturen naar [url|mailto:nuchter@schagen.nl|nuchter@schagen.nl].

Goed bespreekbaar
Twee derde van de respondenten met kinderen is wel eens het gesprek aangegaan met andere ouders over alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Onder respondenten zonder kinderen is dat iets minder dan veertig procent. Het onderwerp heeft dus wel de aandacht onder de meeste volwassenen en de drempel om het onderwerp met elkaar te bespreken lijkt niet hoog. 

Niet betuttelen, wél in gesprek blijven
Wethouder Ben Blonk zegt over het onderzoek: “Het is heel dubbel; aan de ene kant staat elke vorm van betutteling mij tegen. Het is niet aan mij om ouders te vertellen hoe ze hun kinderen moeten opvoeden. Tegelijkertijd gaat het ook om ónze jeugd, de jeugd van onze gemeenschap, onze toekomst. Daar zijn we in zekere zin met z’n allen verantwoordelijk voor. Daarom vind ik wel dat we met elkaar over onze jeugd in gesprek moeten blijven. De uitkomsten van dit onderzoek zie ik in die zin als bemoedigend. Ik hoop dat veel mensen zich bij ons melden om bijeenkomsten of andere events te organiseren. We hebben het geld er graag voor over.”

Schrijf u in voor het inwonerspanel!
Wilt u voortaan ook meedenken met de gemeente over onderwerpen die u belangrijk vindt? Meld u dan aan voor het inwonerspanel! Iedere inwoner van de gemeente Schagen van 18 jaar of ouder kan zich opgeven. U ontvangt dan af en toe een mailtje met de uitnodiging om aan een enquête mee te doen. U bepaalt zelf per keer of u meedoet. Deelname is altijd anoniem en vrijblijvend. Aanmelden gaat  heel eenvoudig via [url|http://www.schagen.nl/inwonerspanel|www.schagen.nl/inwonerspanel|ext].

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: