Ingezonden: Mooiste fietsroutes van Noord-Holland

De afgelopen jaren zijn we in Nederland steeds meer gaan fietsen. Uit diverse cijfers blijkt zelfs dat het aantal fietsen dat verkocht is sinds het begin van de coronacrisis enorm is gestegen.

Dat is niet zo gek. Als er iets is wat we hebben geleerd van de lockdowns dan is het wel dat beweging en frisse lucht heel goed is voor de mens. Waarom fietsen verder zo goed voor je is, lees je in dit artikel. Ook hebben we de mooiste fietsroutes van Noord-Holland voor je uitgestippeld.
Waarom is fietsen zo gezond?
Nederland is een echt fietsland. Buitenlanders die in Nederland op bezoek zijn, zijn vaak verbaasd over het aantal fietsers in ons land. En zijn we niet op de fiets buiten te vinden, dan zitten we wel te zoeken tussen de 10 beste hometrainers om lekker binnen aan de slag te gaan. Naast het feit dat de fiets een fijn vervoermiddel is om jezelf van A naar B mee te verplaatsen, is fietsen ontzettend gezond. Wist je bijvoorbeeld dat je er ziektes mee kunt voorkomen? Zo is het bewezen dat je het begin van diabetes type 2 ermee kunt terugdraaien.

Daarnaast zorgt fietsen voor het verbeteren van je lichaamsconditie en vetverbranding; je kunt er dus zelfs door afvallen. Wat ook prettig is, is dat je er je bloedsomloop mee verbetert. Dat heeft weer een positief effect op de rest van je lijf. Het verbaast je misschien niet, maar fietsen is ook goed voor je hersenen. Fietsen is naast een fysieke activiteit een vorm van ontspanning waardoor het stresslevel in je lichaam naar beneden wordt gehaald. Wat ook fijn is, is dat fietsen heel toegankelijk is voor verschillende soorten mensen en verschillende leeftijden. Kortom: volop voordelen!

Fietsen door de duinen bij Castricum

Het duingebied bij Castricum is een prachtig natuurgebied om per fiets te verkennen. Hier vind je verschillende fietsknooppunten die je kunt gebruiken om een prachtige route te fietsen. Heb je zin om een paar uur te fietsen? Begin dan aan de fietsroute bij knooppunt 23, net onder het dorp Castricum. Vanaf daar fiets je naar knooppunt 35 en ga je direct de duinen in.

Goed om te weten: je hebt een soort toegangspas van € 2 nodig om in dit Noordhollands Duinreservaat te mogen fietsen. Die kun je op verschillende plekken in de buurt daar aanschaffen. Vanaf 35 rijd je naar 34 en 14 waar je kunt genieten van een mooi uitzicht over het strand. Volg daarna de volgende knooppunten: 15, 16, 17, 26, 99, 98, 55, 54, 19, 1, 20, 21, 22, 99 en weer terug naar 23. Dit is een ronde van ongeveer 43 kilometer.

Ontdek een groot deel van Amsterdam per fiets

Fiets je liever in een omgeving waar wat meer te doen is? Dan is een rondje Amsterdam op de fiets zeker een aanrader. In en rondom Amsterdam vind je volop fietsmogelijkheden, waardoor je een eigen fietsroute kunt bepalen. Heb je liever de zekerheid dat je langs een aantal mooie bezienswaardigheden en hotspots komt? Begin dan per fiets aan de Oosterdoksstraat en fiets binnen 2,5/3 uur langs de mooiste plekjes van de stad.

Op deze route kom je langs het NEMO en fiets je langs de dierentuin Artis. Vervolgens ga je verder langs de Plantage, rijd je over de Herengracht langs het Hermitage en vervolg je je weg over de welbekende Magere Brug. Fiets verder tot aan de Reguliersgracht en volg de Keizersgracht langs het FOAM. Daarna ga je onder het Rijksmuseum door, passeer je het Museumplein en ga je richting het Vondelpark. Daarna fiets je over de Overtoom, langs de Elandsgracht en Prinsengracht en de Westerkerk. Fiets vanaf daar naar de Pontsteiger om met de pont naar de NDSM-werf te gaan.

Legmeerroute fietsen in Uithoorn

Tot slot nog een mooie fietsroute die niet mag ontbreken op je lijst: de Legmeerroute in Uithoorn. Deze fietsroute is weer totaal anders dan de route door Amsterdam en de duinen van Castricum. Hier geniet je volop van een route met zogeheten Groene Hart kenmerken: veel weilanden, weidse uitzichten, boerderijen, kassen en kleurrijke sloten. Ook hier kun je ervoor kiezen om op basis van knooppunten te fietsen waarbij je een route van 34 kilometer kunt doen.

De Legmeerroute begint bij knooppunt 31 net onder Uithoorn. Vanaf daar fiets je naar knooppunt 30 in het idyllische Vrouwenakker. Door de weilanden en akkers fiets je door naar knooppunt 11, 35 en 79 waar je langs de Langeraarsche Plassen komt. Vervolgens fiets je naar 34, 19 en 18 waar het tijd is voor een koffiestop in Leimuiden. Vervolg daarna je route naar de knooppunten 6, 7, 25, 26, 27 en weer terug naar 31 wat tevens het startpunt was. Tegen zo’n mooie fietsroute kan geen van de 10 beste hometrainers op!

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: