Ingezonden: Meer Nederlanders op aandelenmarkt

In de afgelopen jaren zijn steeds meer Nederlanders aan het beleggen geslagen. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat er eind 2021 maar liefst 1,2 miljoen mensen in Nederland cryptogeld in hun bezit hadden.

De één investeert met name in de welbekende Bitcoin koers terwijl de ander juist kiest voor beleggen in kleinere munten; ook wel altcoins genoemd. Waarom investeren Nederlanders juist nu in crypto en wat is de toekomst van dit virtuele geld?

Corona zorgde voor meer beleggers in Nederland

Het is met name door de coronacrisis dat we massaal zijn gaan beleggen. Aan het begin van de pandemie ontstond er veel economische onzekerheid, waardoor grote investeerders en ondernemers zich besloten terug te trekken van de aandelenmarkt. Om nog iets met hun geld te kunnen, stapten ze over naar de cryptomarkt. Investeren in crypto heeft namelijk niets met de bank of de Nederlandse overheid te maken; crypto is gedecentraliseerd. Juist die eigenschap trok menig investeerder aan, waardoor de koersen direct omhoog schoten. Bij crypto geldt het namelijk zo dat des te meer mensen erin investeren, des te kleiner het aanbod wordt en des te hoger de waarde komt te liggen.

De snelle stijging van de Bitcoin koers en andere koersen bleef niet onopgemerkt bij het landelijke nieuws. Kranten en websites pikten deze opvallende nieuwe trend direct op, wat de aandacht trok van de ‘gewone’ Nederlander. Door corona en de lockdowns in Nederland bleef er veel geld in de portemonnee zitten. Er kon immers weinig worden gedaan; de reisadviezen voor het buitenland bleven op oranje of rood, de horeca was dicht en er kon in veel gevallen zelfs niet worden gesport. Een combinatie van verveling en geld over hebben zorgde ervoor dat veel mensen in Nederland besloten om de gok te wagen op de crypto- en aandelenmarkt. 

Lage spaarrente ook van invloed op aantal beleggers

Maar: er moet nog verder gekeken worden dan dat. Natuurlijk heeft corona ervoor gezorgd dat mensen andere beslissingen zijn gaan maken wanneer het om hun financiële situatie gaat. Dat is echter niet de enige reden waarom beleggen zo populair geworden is. De lage spaarrente heeft hier ook zeker mee te maken. De rente ligt momenteel zo laag dat je bijna tot niks krijgt wanneer je je geld op de bank laat staan. In sommige gevallen, namelijk bij hoge bedragen, moet je zelfs geld betalen wanneer je niets met je geld doet. Dat staat veel Nederlanders tegen, waardoor ze andere dingen zijn gaan doen met het geld.

Het is met name voor jonge mensen in Nederland interessant om te beginnen met beleggen. Dat is goed terug te zien op de crypto- en aandelenmarkt; de meeste beleggers in cryptocurrency zijn jongeren. Zij schaffen massaal crypto aan via platforms zoals SATOS met de hoop dat ze er geld mee kunnen verdienen. Voor deze groep is het aantrekkelijker om hun spaargeld te stoppen in beleggen dan om het op de bank te laten staan. Alleen op die manier is er een kans dat je nog wat geld verdient met het geld dat je al hebt. Alle beetjes helpen om een buffer te hebben voor later; bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek of het aanschaffen van een auto.

Toekomst van investeren in cryptocurrency

Het enige grote nadeel van investeren in crypto is dat je nooit weet wat de waarde van de munt gaat doen. Hoewel cryptocurrency gedecentraliseerd is, betekent dit niet dat de virtuele munt niet gevoelig is voor spanningen van buitenaf. Zo zien we dat er nu van alles gebeurt op de cryptomarkt door de oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook in dat bijvoorbeeld de Bitcoin de ene dag veel meer waard is dan de andere dag. Daar moet je rekening mee blijven houden. Daarom wordt het ook alleen aangeraden om geld te investeren in cryptocurrency dat je eventueel zou kunnen missen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat de koersen binnen korte tijd hard dalen.

De Bitcoin koers en andere koersen blijven dus volatiel; nu en in de toekomst. Daarom is er ook weinig te vertellen over wat dergelijke munten over een paar jaar gaan doen. Feit is in ieder geval dat er altijd uit de praktijk gebleken is dat je voor de langere termijn moet investeren. De Bitcoin was een paar jaar geleden immers ook niks waard en is vandaag de dag meer dan € 38.000 waard (voor één Bitcoin). Kort samengevat: heb je interesse om te beginnen met beleggen op de cryptomarkt? Investeer dan alleen met geld dat je eventueel zou kunnen missen, heb een lange adem en houd de actuele ontwikkelingen in de gaten. Alleen dan kun je geld verdienen op de Bitcoin koers of een andere koers.

 

Delen is leuk
Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: