Ingezonden: Lage energierekening deze zomer?

Hoe kun je je energierekening deze zomer verlagen? 

Uitzoeken hoe je je elektriciteitsrekening in de zomer kunt verlagen, kan moeilijk zijn, vooral wanneer de temperaturen het hoogst zijn. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om tijdens de zomermaanden op je energierekening te besparen. Zo kun je alvast de energieleveranciers met elkaar vergelijken om uit te zoeken of je een goedkoper contract af kunt sluiten. Probeer bovendien deze energiebesparende tips zodat je je meer kunt concentreren op de geneugten van de zomer.

Let op het Energy Star-symbool 

Ben je van plan om je wasmachine, droger of koelkast te vervangen? Winkel met energiebesparing in gedachten. Het Energy Star-programma certificeert producten die voldoen aan strikte energiebesparende specificaties. Volgens Energy Star zijn wasmachines die vóór 2003 zijn gebouwd aanzienlijk minder efficiënt dan nieuwere modellen. Energy Star-wasmachines verbruiken ongeveer 25% minder energie en 40% minder water in vergelijking met gewone wasmachines. Vergelijkbare geld- en energiebesparingen zijn te vinden in nieuwere drogers, koelkasten en andere apparaten die Energy Star-gecertificeerd zijn.

Zet je plafondventilator aan

Installeer plafondventilatoren, waardoor iedereen in de kamer zich koeler kan voelen zonder dat de airconditioning zo vaak of helemaal niet nodig is. Hoewel de ventilatoren de temperatuur in de kamer niet echt verlagen, creëren ze een wind-chill-effect en zorgen ze ervoor dat je je koeler voelt door de verdamping van transpiratie op de huid te versnellen. Nog een zomerse energiebesparende tip: Plafondventilatoren hebben geen zin als er niemand in de kamer is, dus zet ze uit als je weggaat. 

Controleer de efficiëntie van de airconditioner

Experts raden aan om je airconditioner (en je verwarming) eenmaal per jaar door een professional te laten controleren en reinigen. Als het apparaat meer dan 15 jaar oud is, kun je overwegen het te vervangen door een nieuwer, energiezuiniger apparaat. Een nieuw systeem kan je energiekosten sterk verlagen vooral als de bestaande apparatuur in slechte staat verkeert. Controleer op je huidige systeem je leidingwerk op vuilstrepen, vooral in de buurt van naden. Deze duiden op luchtlekken en moeten worden afgedicht met een kanaalmastiekafdichting. Houd tuinafval uit de buurt van de buitencompressor van je airconditioning en houd nabijgelegen struiken gesnoeid.  

Isoleer je huis

Volgens experts zijn verwarming en koeling goed voor 50 tot 70% van het energieverbruik in het gemiddelde huis. Het verminderen van de energie die wordt besteed aan koeling door de isolatie te verbeteren, is een geweldige manier om je elektriciteitsrekening in de zomer te verlagen. Nieuwere huizen zijn over het algemeen beter geïsoleerd dan oudere, niet-verbeterde huizen, omdat de bouwenergiecodes in de loop der jaren steeds strenger zijn geworden. Als je een oudere woning hebt, overweeg dan om betere isolatie toe te voegen. Tenzij je nieuwere huis is gebouwd met speciale aandacht voor energie-efficiëntie, zullen je energierekeningen waarschijnlijk nog steeds profiteren van het verbeteren van de isolatie van je woning.

Sluit gordijnen en jaloezieën

Houd gordijnen en jaloezieën gesloten aan de zonzijde van het huis. Het toevoegen van luifels kan ook helpen. Op zoek naar een oplossing voor de langere termijn die bijdraagt ​​aan de schoonheid van je eigendom? Kies er dan voor om in je tuin bomen te planten die voor schaduw zorgen! 

 

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: