Ingezonden: Overstappen van energiecontract of niet?

Het dagelijks leven wordt duurder. Dat merk je op verschillende vlakken, waaronder wanneer je je wekelijkse boodschappen haalt of wanneer je je auto voltankt. 

Daarnaast stijgen de variabele energietarieven per 1 januari. Dat betekent dat je ook nog eens meer gaat betalen voor je energierekening. Nu het einde van het jaar in zicht komt, is er dus de vraag wat je moet doen: moet je dit jaar nog overstappen van energieleverancier wanneer je van een variabel energietarief gebruik maakt of wanneer je contract met vast tarief bijna afloopt? In dit artikel lees je er meer over.

Waarom de variabele energietarieven omhoog gaan

De gemiddelde energierekening gaat volgens vergelijkingssite Kieszeker met enkele tientjes per maand omhoog. Hoewel er een paar energiebedrijven in Nederland zijn die hun tarieven al hebben aangepast, doen de meeste energieleveranciers dit op 1 januari. Vanaf dan moet je dus waarschijnlijk nog meer gaan betalen voor je energierekening. Dat ligt aan een aantal zaken, maar met name omdat de gasprijs sinds een tijdje flink wat hoger is gaan liggen. De toegankelijkheid van gas wordt met het jaar minder groot waardoor de prijs omhoog gaat. De verwachting is dus dat de gasprijs de komende jaren alleen nog maar verder zal gaan stijgen, omdat gas niet onuitputtelijk is.

Daarnaast hebben we door de koude winter van vorig jaar en door het vele thuis zijn door de lockdowns gemiddeld meer gas gebruikt dan normaal. Dat betekent dat de voorraad van gas nu minder groot is dan verwacht. Wat we ook niet mogen vergeten, is dat er steeds minder gas wordt gehaald uit Groningen. Door het stijgende aantal aardbevingen in Groningen door gaswinning zijn veel gebieden vrijwel onbewoonbaar geworden. Er wordt nog steeds wel wat gas gehaald uit deze provincie, maar dit moet in de toekomst helemaal stopgezet worden. Dat minder grote aanbod gaan we merken op de energierekening.

Hoeveel duurder wordt het energiecontract vanaf januari?

De grotere energieleveranciers in Nederland, zoals Essent en Vattenfall, hebben hun energietarieven voor 2022 inmiddels al bekend gemaakt. Hoewel men de laatste weken een beetje bang was dat de energierekeningen verdubbeld zouden worden in het nieuwe jaar is dat gelukkig niet het geval. Het feit dat de totale kosten iets lager komen te liggen, komt door de verlaagde energiebelasting vanuit de overheid om zo een klein beetje te helpen. Maar: met een verhoging moet je zeker wel rekening houden. Van de grotere leveranciers heeft Vattenfall de grootste verhoging (op basis van een gezin met een gemiddeld verbruik), namelijk € 40 per maand.

Daarna volgt DELTA met een verhoging van € 28 per maand. Grote spelers als Essent en Eneco hebben een gemiddelde stijging van € 17,50 op maandbasis. Hoewel energiebedrijven meestal slechts twee keer per jaar, in januari en in juli, hun variabele energietarieven mogen wijzigen, is er al een aantal energieleveranciers geweest dat nu al heeft aangekondigd dit per maand te kunnen gaan doen. Onder andere Budget Energie en NLE hebben gemeld dat ze de energietarieven vanaf 2022 maandelijks kunnen aanpassen. Dat zorgt voor meer onzekerheid wanneer je een contract met variabel energietarief afneemt.

Wel of niet overstappen van energiecontract

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat het slimst is om te doen; moet je wel of niet de overstap naar een contract met vaste tarieven maken voordat het nieuwe jaar begint? Deze vraag is niet zo een, twee, drie te beantwoorden. Was het maar zo simpel! Omdat het nog heel onzeker is hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen, kun je daar nu nog een eenvoudig antwoord op hebben. Kijken we bijvoorbeeld naar de energieprijzen van vorig jaar dan zien we dat de gasprijs juist erg laag lag. Wat dat betreft kan het dus alle kanten op. Wat je echter wel moet weten, is dat een energiecontract met vaste tarieven enkele fijne voordelen heeft. Daarbij profiteer je onder andere van:

  • Met een vast energietarief heb je geen last van prijsstijgingen. We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar er is een kans (en verwachting) dat de gasprijs door een minder groot aanbod nog hoger gaat liggen.
  • Je weet waar je aan toe bent voor een bepaalde tijd. Je hoeft in die tijd niet om te kijken naar je energiecontract.

Ben je op zoek naar zekerheid? Dan is een energiecontract met vaste tarieven zeker aan te raden. In dat geval profiteer je niet van een lagere energieprijs wanneer dat het geval is. Ga dan in ieder geval voor een energiecontract met vaste tarieven voor 1 jaar in plaats van voor 3 jaar. Mochten de energieprijzen na 1 jaar gedaald zijn dan kun je daar opnieuw van profiteren.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):