Het verschil tussen stucen en stuken

Wist je dat er tussen deze twee woorden een wereld van verschil zit? Het resultaat kan namelijk zomaar heel anders zijn. Dat ligt er overigens niet aan of je ‘stucen’ of ‘stuken’ schrijft, maar aan de communicatie rondom het stucwerk.

In wezen maakt het natuurlijk niet uit of jij nu ‘stucen’ schrijft of ‘stuken’. Sterker nog, het blijkt dat de goede vorm ‘stuken’ veel minder gebruikt wordt dan ‘stucen’. Op google blijkt de laatste vorm veel populairder te zijn en zelfs stukadoors zelf (ja dat schrijf je dan dus ook met een ‘k’), schrijven het vaak verkeer.

Het echte verschil

Waarom we het dan toch aankaarten, is omdat niet hoe je het schrijft van belang is, maar de juiste communicatie rondom een klus (en zeker jouw klus) wel degelijk belangrijk is. Want wist je dat het niet goed kunnen communiceren met degene die jouw stucwerk klus komt uitvoeren in heel veel gevallen tot een ontevreden klant leidt?

Als de juiste spelling ‘stuken’ is, kun je je afvragen waarom ‘stucen’ meer gebruikt wordt op Google als zoekterm. En wees eerlijk, als jij ‘stuken’ intypt en google geeft je de optie ‘stucen’ denk je waarschijnlijk dat dat beter is. Maar denk je dan ook dat als Google je de optie van een klussite zoals bijvoorbeeld werkspot aanbiedt, dat het resultaat hetzelfde zal zijn als bij een ervaren stukadoorsbedrijf? Wist je ook dat er veel stukadoors op dit soort sites zijn die de klus niet zelf doen maar uit handen geven? Vaak aan iemand die de Nederlandse taal (nog) niet zo goed beheerst. En al zit het eindresultaat niet in een ‘c’ of ‘k’, het zit wel in het goed kunnen uitleggen en begrijpen van jouw wensen.

Een stukadoor die je begrijpt

Wil je één wand laten stuken of meerdere? Vraag je je af of renovlies behang voor je nieuwbouwwand beter is dan stucwerk? Of droom je van stucen in je badkamer of keuken? Wat het ook is, je wil dat je aan het einde van de rit dat resultaat in jouw huis hebt, dat je vooraf voor ogen had. En goed communiceren met degene die jouw wensen laat uitkomen, is daarbij essentieel.

Het liefst zoek je natuurlijk een vakman niet al te ver uit de buurt maar dat betekent niet dat het bedrijf ook echt in jouw woonplaats gevestigd moet zijn. De stukadoor Heerhugowaard kan bijvoorbeeld prima binnen afzienbare tijd bij jou op locatie zijn. Belangrijker is dat ze werken met stukadoors die jouw wensen kunnen vertalen in een geweldig eindresultaat.

Voor de oplettende kijker

Gaven we je aan dat de juiste benaming ‘stuken’ is, dan heb je misschien ook gelezen dat we het even verderop over ‘stucwerk’ hebben. Misschien klinkt het vreemd, maar ook ‘stucwerk’ is goed geschreven. Dat komt omdat met het zelfstandig naamwoord ‘stuc’ het materiaal (gips of pleisterkalk) bedoeld wordt. ‘Stukadoor’ is weer afgeleid van ‘stuken’ en schrijf je dus wel met een ‘k’. Wil je het echt goed doen? Dan moet je in plaats van “de wand stucen” voortaan zeggen “de wand bepleisteren met stuc”.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):