Ingezonden: Alles over PVC-vloeren

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer dan heb je vaak veel keuze. Soms kom je termen tegen die wel wat uitleg kunnen gebruiken. Is je oog gevallen op PVC-vloeren, maar vraag je je af wat rigid click PVC is? In dit artikel geven we daar antwoord op en leggen we je de vele voordelen van PVC-vloeren in het algemeen uit. 

Vloeren door de jaren heen

Vroeger waren vroeger vooral van massief hout gemaakt. Later werd parket uitgevonden, Parket bestaat uit meerdere lagen hout. Later, in de jaren 70 werd laminaat uitgevonden. Laminaat bestaat uit geperste houtvezels en is vaak een stuk goedkoper dan een houten vloer. Tegenwoordig zijn nog veel meer materialen die voor vloeren worden gebruikt. Een daarvan is PVC. Dit type vloeren is gemaakt uit het synthetische materiaal PVC wat voor polyvinylchloride staat. 

Wat is een PVC-vloer

Een PVC-vloer is een houtvrije vloer. De vloer wordt gemaakt van kunststof, maar dankzij de technieken van tegenwoordig bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden. Een PVC-vloer of rigid click pvc gaat langer mee dan vinyl of laminaat. Doordat de vloeren een slijtlaag hebben zullen er bijna geen beschadigingen ontstaan. 

Geluiddempend

PVC-vloeren werken geluiddempend. Wanneer je in een appartement of een tussenwoning woont is deze vloer zeer geschikt. Woon je in een appartement, vraag dan wel even na bij de VVE of de vloer gelegd mag worden. De vloer moet namelijk minimaal 10 decibel geluiddemping bieden. 

Vloerverwarming

PVC-vloeren hebben de eigenschap dat ze warmte doorlaten en zich aanpassen aan de temperatuur van de omgeving. Daarom is deze vloer geschikt voor combinatie met vloerverwarming. 

Geen plakplinten nodig

Nog een voordeel van een PVC-vloer is dat deze strak tegen de muur met een staande plint gelegd kan worden. Hierdoor zijn er geen plakplinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dat scheelt behoorlijk veel werk. Zijn er nog geen hoge plinten dan raden we wel aan om deze te plaatsen als afwerking. Er moet vaak wel nog gekit worden bij een PVC-vloer. Het kitwerk kun je makkelijk wegwerken met hoge plinten. 

Wat is Rigid Click PVC?

Wat is rigid click PVC dan, vraag je je misschien af. Dit type vloeren heeft een harde tussenlaag, wat ook wel een rigide kern wordt genoemd. De harde tussenlaag is gemaakt van een mix van PVC en mineralen. Hierdoor is rigid click pvc ontzettend sterk en stabiel. De rigid kern zorgt er ook voor dat er de vloeren geen werking vertonen bij hoge luchtvochtigheid en een grote verscheidenheid aan temperaturen. Hierdoor kun je ook een rigid click pvc vloer goed combineren met vloerverwarming. Nog een voordeel van rigid click pvc: het materiaal wordt milieuvriendelijke geproduceerd!

Ondervloer

Een rigid click PVC vloeren kan het beste gecombineerd worden met een ondervloer die een hoge drukweerstand biedt. De rigid core brengt namelijk meer gewicht met zich mee. Geschikt is een PVC ondervloer met een druksterkte van 400 KPA. Een dergelijke ondervloer biedt ook bescherming aan de klikverbinding van de planken. Daarnaast zijn deze ondervloeren ook geschikt voor vloerverwarming. 

Rigid click PVC-vloer leggen

Een rigid click PVC-vloer is makkelijk te leggen dankzij de klikverbinding. De planken worden van boven naar beneden gesloten. Hoor je een klikgeluid, dan kun je de volgende plank aansluiten. Met het kliksysteem leg je een PVC-vloer razendsnel en helemaal zelf.

Nadelen van een PVC-vloer

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen verbonden aan pvc vloeren en rigid click PVC. Een PVC-vloer is namelijk duurder dan een laminaatvloer. Hier krijg je wel een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer voor terug. Heb je een klein budget, dan is een PVC-vloer misschien wat minder geschikt. Een voorwaarde voor een PVC-vloer is dat de ondergrond egaal is. Een PVC-vloer is dun, waardoor de ondergrond volledig geëgaliseerd moet zijn. Is de ondervloer niet helemaal egaal, dan moet deze eerst geëgaliseerd worden. 

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):