Ingezonden: Aantal lease-auto’s in Nederland neemt toe

Steeds vaker zien Nederlanders de voordelen in van rijden in een lease-auto. Alleen in 2021 zijn er al meer dan 60.000 nieuwe lease-auto’s bijgekomen, blijkt uit recent onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Deze worden voor zowel zakelijk leasen als voor private lease gebruikt.

Private leasen is populairder dan aantal jaren geleden

Er is met name een opvallende procentuele groei te zien in het aantal private lease-auto’s dat momenteel in Nederland rijdt. In 2021 nam dit aantal in vergelijking met het jaar ervoor met maar liefst 7,8% toe tot een totaal van 231.000 private lease-auto’s. Vergelijken we dat aantal met het aantal in 2016 dan zien we dat er nu vier keer zoveel private lease-auto’s in Nederland te vinden zijn. Een klein deel hiervan rijdt elektrisch (8%); het zijn voornamelijk zakelijke lease-auto’s in ons land die over een stekker beschikken en dus elektrisch rijden.

Hoewel private lease dus zeker populairder wordt, weet nog niet iedereen exact wat deze manier van rijden inhoudt. Het principe is simpel: wanneer je kiest voor private lease dan rijd je voor een afgesproken vast bedrag op maandelijkse basis in een (meestal) nieuwe auto. Daarbij profiteer je van een aantal voordelen. Zo zitten onderhoudskosten en diverse kosten voor belastingen bij de totaalprijs inbegrepen. Dat betekent dat je precies weet wat je iedere maand kwijt bent aan autokosten. Hier kan je private leaseaanbiedingen vergelijken voor de beste deal voor jouw situatie.

Volop voordelen van private lease voor gebruiker

Het is natuurlijk niet voor niets het geval dat steeds vaker Nederlanders kiezen voor het private leasen van een auto. Het inzicht in je autokosten is een prettig voordeel wanneer je anders geen idee hebt hoeveel geld je kwijt bent aan je auto. Dat is zeker niet het enige voordeel van private lease, denk ook onder andere aan:

  • Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte reparatiekosten of onderhoudskosten. Die kosten zitten inbegrepen bij je maandelijkse kosten, evenals kosten voor belastingen.
  • Je hebt geen spaargeld nodig om in een nieuwe auto te kunnen rijden. Wel moet je kunnen aangeven dat je een vast inkomen hebt om de lease-auto te kunnen betalen.
  • Kies je voor private lease om een nieuwe auto te hebben dan is het goed om te weten dat dit vaak goedkoper is dan zo’n nieuwe auto aanschaffen met bijvoorbeeld geleend geld. Soms is dat zelfs zo wanneer je over eigen spaargeld beschikt.
  • Wat ook prettig is, is dat je altijd over een auto beschikt. Is de auto stuk? Dan krijg je een vervanger. Zo zit je dus nooit zonder auto; iets wat voor veel mensen toch wel een fijn idee is.
  • Door aan de slag te gaan met private leaseaanbiedingen vergelijken weet je altijd welke aanbieding het beste bij je past. Ook zie je op die manier precies wat je waar kwijt bent en betaal je dus nooit onnodig te veel voor je abonnement.

Wees ook bewust van kritische punten van private lease

Net als bij andere zaken in het leven zijn er ook enkele kritische punten op te merken aan private lease. Niet iedereen zal deze punten direct opvatten als nadelen, maar het is wel goed om je bewust te zijn van alle kanten van private lease. Autorijden kan namelijk altijd goedkoper, wanneer je in ieder geval niet per se in een compleet nieuwe auto hoeft te rijden. Wil je zo goedkoop mogelijk rijden? Kies dan voor een ocassion die je vervolgens helemaal op kan rijden. Wanneer je in verhouding niet veel rijdt, is een private lease auto ook vaak niet heel voordelig. Bij sommige aanbieders kun je vanaf 5.000 kilometer per jaar een auto leasen, maar de meeste verhuurders gaan toch uit van minstens 10.000 tot 12.000 kilometer per jaar.

Ook moet je er rekening mee houden dat een private leasecontract van invloed kan zijn op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Heb je al een hypotheek lopen wanneer je een private leaseauto neemt dan is dat niet het geval. Waar je verder op moet letten bij het afsluiten van een private leasecontract is de duur van het contract. Meestal huur je zo’n auto tussen de twee (24 maanden) en vijf jaar (60 maanden), afhankelijk van je eigen wensen. Bij occasion lease kun je meestal al een auto leasen vanaf één jaar. Hierbij geldt: hoe langer het contract is, des te lager het leasetarief per maand is. Kijk dus goed naar welk leasecontract het beste bij je past en waar je geld kunt besparen.

Delen is leuk
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: