Hollands Kroon kapt 1.400 zieke iepen

HOLLANDS KROON – De gemeente Hollands Kroon gaat 1.400 iepen kappen. De bomen hebben de iepenziekte en gaan dood. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen worden ze weggehaald. 

Ieder jaar worden de iepen in Hollands Kroon gecontroleerd. Zieke iepen worden verwijderd. Sinds 2016 zijn al bijna 8.400 bomen gekapt. 

De iepenziekte is een zeer agressieve ziekte die door kleine zwarte kevers wordt verspreid. Besmette bomen sterven uiteindelijk af. Omdat de ziekte ook ondergronds wordt verspreid, zijn vaak hele lanen met iepen besmet. 

De meeste iepen staan op Wieringen. Daar worden ook de meeste bomen gekapt, totaal meer dan 1.000. In samenwerking met Stichting Iepenwacht Friesland is een methode ontwikkeld die deze ziekte heeft teruggedrongen van 10% naar 1% zieke iepen. 

De komende 10 jaar plant Hollands Kroon 475 bomen per jaar om de bomenstand op peil te houden. Wie denkt in de eigen tuin een zieke iep te hebben, kan contact opnemen met de gemeente. Voor het verwijderen van de boom is de eigenaar verantwoordelijk.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.