Historische Vereniging Wieringen geeft ‘skeurkalender’ 2021 uit

HIPPOLYTUSHOEF – In 2018 gaf de Historische Vereniging Wieringen een ‘skeurkalender’ uit vol met oude foto’s, verhaaltjes in Wieringer dialect en oude advertenties uit de Wieringer Courant. Het werd een groot succes en alle 1000 exemplaren vlogen de deur uit.

Voor het jaar 2021 gaat de vereniging weer zo’n kalender uitgeven, nu natuurlijk met andere foto’s, allemaal uit lang vervlogen tijden en allemaal in zwart-wit. De in dialect geschreven verhaaltjes zijn van de hand van Ton Bakker, die zich voor de juiste schrijfwijze laat ondersteunen door het proefschrift van dialectologe Jo Daan: ‘Wieringer land en leven in de taal’. 

Het landschap met het Westerlander kerkje op de voorkant van de kalender is geschilderd door Gert Rasch. De kalender 2021 heeft een oplage van 1200 exemplaren, waarvan de verwachting is dat ze binnen een mum van tijd zijn verkocht. Op zaterdag 12 september zal de presentatie en de verkoop om 11.00 tot 15.00 uur plaatsvinden op twee plaatsen tegelijk: vóór de Katholieke Kerk, Hoofdstraat 12 in Hippolytushoef én bij De Kapel, Gasthuisweg 36 in Den Oever.

Daarna is de kalender nog te bestellen bij de Historische Vereniging, bij bakker Idema of bij de Wieringer Boekhandel te Hippolytushoef. De kalender gaat € 15,- kosten. 

De foto van 5 rokende mannen toont een typisch tijdsbeeld van de jaren ’60, toen bijna iedereen nog rookte. Hun namen? Vlnr. Piet Mulder, Eis Kuiper, Joop Rotgans, Klaas Sprenkeling en Jan Lont. Het is één van de prachtige historische afbeeldingen in de skeurkalender.

Kees Zwaan

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):