Herindeling

De politiek in Zijpe is begonnen met het maken van een U- bocht om een fusie van Zijpe met Harenkarspel en Schagen mogelijk te maken. Waren de meeste partijen mordicus tegen, nu vinden de  fractievoorzitters een eventuele fusie bespreekbaar. Met gretigheid hebben ze zich vastgeklampt aan de reddingsboei die de burgemeesters van Harenkarspel en Schagen hebben uitgegooid. Er mag over voorwaarden worden gesproken. Iedereen beseft dat dit gebaar weinig zal voorstellen, maar de politici in Zijpe moeten een draai maken en dan is zo’n handreiking een geschenk uit de hemel. Na het besluit door Provinciale Staten eerder deze maand dat de herindeling moet doorgaan staat Zijpe voor drie keuzes: doorgaan met de strijd, het hoofd in de schoot leggen of het beste ervan maken.

Toen de burgemeesters van Harenkarspel en Schagen aangaven te willen luisteren naar de bevolking van de kustgemeente en dat zij willen nadenken hoe zij aan hun wensen tegemoet kunnen komen begon de zaak te glijden in het gemeentehuis in Schagerbrug. Iedereen zag in dat verder vechten geen zin heeft en koos voor de laatste optie. De lokale partij BKV die zich vanaf het begin hevig verzette tegen de fusie en het initiatief nam in 2009 tot het houden van een referendum dat resulteerde in een overduidelijk nee is nu ook om. Getuige de opmerkingen in de pers van Hans Kröger, voorzitter van de BKV fractie in de raad van Zijpe. Dit is opmerkelijk omdat de finale beslissing nog moet worden genomen. Zo moet het kabinet de fusie nog goedkeuren en daarna moet de Tweede Kamer er zich nog over uitlaten. Maar het pantser van gelijkhebberigheid is gebroken en de volksraadpleging wordt snel achter de coulissen gegooid want aan het verwijt van volksverlakkerij wil BKV niet herinnerd worden.

Gedane zaken nemen geen keer en we moeten nu naar de toekomst kijken zijn de gevleugelde woorden geworden in de raad van Zijpe. Niet de fusie zelf maar de voorwaarden worden object van politieke strijd. Zo gaan de fractievoorzitters met elkaar om tafel zitten om te bespreken welke toezeggingen zij verlangen van Schagen en Harenkarspel om de fusie voor de bevolking van Zijpe dragelijker te maken. Gezegd wordt dat de dorpsraden hierbij nadrukkelijk worden betrokken. Natuurlijk zal worden gezegd dat het gemeentehuis van de nieuwe gemeente in Zijpe moet komen en natuurlijk moeten de dorpsraden blijven en natuurlijk mag de fusiegemeente geen Schagen heten. De burgemeesters zullen nog spijt krijgen van hun zogenaamde handreiking. Overigens is de fusie vooral een bestuurlijke fusie. Veranderingen voor de inwoners komen veel later en dan is de herindeling al lang geen issue meer. Toch is Zijpe niet in de positie om hoog van de toren te blazen. Zij heeft immers de herindeling met tenminste een jaar opgehouden tegen beter weten in. Dit laatste verdient geen beloning.

Aanleiding tot deze ontwikkeling is, zoals gezegd, de beslissing in Haarlem dat fusie kan doorgaan, maar de vraag is of de staten wel wisten waarover het ging. Zo riep de VVD- gedeputeerde Elisabeth Post afgelopen woensdag in het Slot Schagen dat de gemeente Hollands Kroon volledig was doorgevoerd en dat de fusie daar vanuit de bevolking was opgezet. En dat ook Schagen, Harenkarspel en Zijpe zijn gefuseerd, zei ze. Dit alles kwam haar op boegeroep te staan van de aanwezigen. Haar optreden motiveert niet om woensdag naar de stembus te gaan. Maar als ik naar de beelden kijk van de volksopstand in Libië, Tunesië en Egypte, waar gestreden wordt voor betere leefomstandigheden, maar vooral ook voor democratie in die landen, dan weet je wat je te doen staat die dag: gewoon gaan stemmen.

Eugeen Hoekstra

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: