Herdenking D-Day in Den Helder (Video)

DEN HELDER – Op Maritiem Vliegkamp de Kooy is donderdag operatie Overlord, de landing van de Geallieerde troepen op de stranden van Normandië, herdacht. Bij de herdenking waren veteranen André Hissink (99) en Camille Stritzko (93) aanwezig. Met hun bommenwerpers brachten zij een belangrijke bijdrage rond D-Day.

“Ik vond het een mooie ceremonie”, vertelt veteraan Hissink aan nieuwspartner NH Nieuws. Hissink was tijdens de oorlog navigator aan boord van een B-25 Mitchell-bommenwerper.

“Ik ben blij dat ik er toen bij ben geweest”m, zegt zijn collega Stritzko. “Ik was vliegtuigmaker, hoorde bij het grondpersoneel. Wij zorgden dat ze veilig konden vertrekken en natuurlijk ook weer veilig thuis konden komen”.

Admiraal Rob Kramer kijkt met veel respect naar de enorme vloot, de organisatie van D-Day en de rest van operatie Overlord.

De amfibische landing op Normandië was uiterst geheim gehouden voor de manschappen. Toch begonnen de veteranen destijds al flink van te voren te vermoeden dat er wat op stapel was.

Toen op de dag zelf de Dakota-vliegtuigen met daarachter de zweefvliegtuigen richting het Oosten vlogen was het duidelijk voor de vliegtuigmaker: “Nu gaat het beginnen, zeiden we”.

Squadron 320 voerde rond D-Day en in de rest van de oorlog vele bombardementen uit. Hissink: “We waren een groep goede jongemannen die goede vriendschappen hadden en voor elkaar hoopten want elk verlies was een verlies.”

(Foto: NH Nieuws)

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):