Herdenking bij oorlogsmonument Petten

Maandagmiddag 17 oktober om 14.00 uur vindt een herdenkingsceremonie plaats bij het oorlogsmonument aan de Strandweg 4 in Petten. Het is dan precies tien jaar geleden dat het monument werd opgericht voor de Tsjechische-Slowaakse bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort. Naast burgemeester Van Kampen en genodigden zijn ook anderen welkom om dit plechtige moment bij te wonen.

Historie

Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B bommenwerper, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2 e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický.

Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en waren ze uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland.

Rudolf Skalický kon niet meer uit het zinkende toestel komen, maar de andere vijf bemanningsleden lukte het in het reddingsbootje te kruipen. Zes gruwelijke dagen later, op 3 januari 1942, spoelde dit bootje aan op de Nederlandse kust nabij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel Svoboda.

Het Šiškova squadron

Alois Šiška groeide na de oorlog uit tot een geliefd en bekend figuur binnen de Tsjechische Luchtmacht. Hij bereikte uiteindelijk de hoge rang van generaal majoor. In 2008 werd hij beschermheer van het 222ste Trainingssquadron. Dit squadron kreeg de eretitel: „Šiškova“.

De leden van dit squadron waren nauw betrokken bij de oprichting van het monument. Het is nu tien jaar later. Opnieuw woedt een oorlog in Europa. Dit gegeven krijgt tijdens de herdenking enige aandacht.


Publicatiedatum: 10 oktober 2022
Categorie: Gemeentenieuws
Aantal views: 154
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: