Herbegrafenis neergestorte vliegers WOII

NIEUWE NIEDORP – Precies 81 jaar na hun overlijden worden vijf Tsjechoslowaakse militairen, die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp, herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom. 

In het bijzijn van hun nabestaanden en een groot aantal autoriteiten, waaronder de Tsjechische en de Slowaakse minister van Defensie, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Tsjechische ambassadeur, krijgt de bemanning er een laatste rustplaats. 

Lees ook: ‘Berging vliegtuigwrak WOII in Nieuwe Niedorp’

Het vliegtuig (Vickers Wellington T2990) waar de Tsjechoslowaken in vlogen was één van de 70 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer en slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt.

Avatar foto
Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: