Hele Noordzeekust weer schoongemaakt

NOORDZEE – De Boskalis Beach Cleanup is afgerond. De vrijwilligers die het Nederlandse strand langs de Noordzee opruimden haalde 4.408 kilo afval en 86.954 peuken van het strand.

Van 1 tot en met 15 augustus werd door 1.567 vrijwilligers in 30 etappes de héle Nederlandse Noordzeekust opgeruimd. 

Stichting De Noordzee vraagt dit jaar opnieuw aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Alle peuken werden door de vrijwilligers apart gehouden en geteld. Dat was vorig jaar ook zo, toen werden 57.772 peuken opgeruimd.

“Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren”, vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra.

Stichting De Noordzee roept alle kustgemeenten op om maatregelen te nemen tegen peuken op het strand door bijvoorbeeld rookvrije zones in te stellen. Dit is al het geval op het strand van Renesse en ook de gemeente Noordwijk heeft recentelijk besloten dit te doen.

Ook dit jaar zijn er weer bijzondere vondsten gedaan. Zo werd een appelsapverpakking gevonden uit 1983, al bijna veertig jaar oud. Drieënhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe, waarbij 342 containers boven de Waddeneilanden overboord sloegen, werd er ook dit jaar nog afval gevonden dat afkomstig is uit deze containers. Helaas zijn er ook veel dode vogels aangetroffen als gevolg van de vogelgriep.

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief voor Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: