Grote twijfels waterverbruik datacenters

MIDDENMEER – De partij Lada&Anders wil van het college Hollands Kroon weten wat het werkelijke waterverbruik van de datacenters in de Wieringermeer is omdat recent gepubliceerde cijfers veel hoger uitvallen dan de eerder gemaakte afspraken. 

De partij baseert zich op artikelen in de Telegraaf en het Noordhollands Dagblad. Daarin staat dat de datacenters 84 miljoen liter drinkwater gebruiken om te koelen. Eerder was door Microsoft naar buiten gebracht dat dit tussen de 12 en 20 miljoen liter water per jaar zou zijn.

De stijging in verbruik was de gemeente zelf ook al opgevallen. Zij hebben Microsoft om een verklaring gevraagd in april van dit jaar. Microsoft presenteerde toen een rapport waarin het verbruik hoger was dan de eerder afgesproken aantallen.  

Lada&Anders wil correcte cijfers zien van het gebruik. In een tijd waarin door klimaatveranderingen het drinkwater schaars wordt moet volgens de partij een pas op de plaats gemaakt worden en mogen geen nieuwe datacenters gebouwd worden.

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
 1. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Het water verbruik is onder warme omstandigheden erg hoog. Iedereen wordt gemaand minder water te gebruiken gaan de datacenters dit juist meer verbruiken.
  Dat past niet in het streven juist minder te verbruiken.
  Dat water verdampt en komt deels in de sloot terecht waardoor onze vissen hierdoor het loodje leggen. Dat geloosde water heeft veel metalen en weinig zuurstof in het water.

 2. Gerard Dekker
  Gerard Dekker zegt:

  Kijk alleen even naar de naam van de Journalist: Bart Vuijck. Dit is een actievoerder met een enorme hekel aan Tata en aan Datacenters.

  84.000.000 liter per jaar is 231m3 per dag. Dat is ongeveer gelijk aan het waterverbruik van de wijk Muggenburg in Schagen.

  Zo bijzonder is dat dus niet.

  Bart van van een mug weer eens een olifant en geen hoofdredacteur die hem een strobreed in de weg legt.

  • Peter Scholte
   Peter Scholte zegt:

   Gerard toch ! Het gaat erom dat er gelogen is over het waterverbruik. Of zoals gebruikelijk hebben personen zonder enige vorm van verstand goedkeuring aan dit project gegeven. Zonder echte relevantie kritische vragen. En 231 kuub is veel ,…heel veel

Reacties zijn gesloten.