GREENPEACE WIL REACTOR DEFINITIEF SLUITEN

Minister Pronk (VROM) wil de kernreactor in Petten stil laten leggen. De maatregel is tijdelijk. Dat heeft zijn woordvoerder zondag laten weten.

De reden is niet het scheurtje in de reactor, maar de veiligheidscultuur in het bedrijf. Het doel is het plegen van onderzoek en verder overleg om te komen tot herstel van een werkbare situatie, aldus VROM. Vrijdag werd bekend gemaakt dat een scheur in het reactorvat groter is geworden.

Milieuorganisatie Greenpeace vindt dat de kernreactor in Petten niet alleen moet worden stilgelegd, maar dat de centrale voorgoed moet sluiten. De veiligheid is niet gegarandeerd, aldus Greenpeace.

`Er wordt daar al jaren gesjoemeld met de veiligheid, wat geleid heeft tot vele incidenten. Er is al jaren sprake van mismanagement. Minister Pronk van Milieu heeft dat oogluikend toegestaan. Hij is laks geweest`, zei J. Thijssen van Greenpeace zondag.

De werkverhoudingen bij de Nuclear Research & Consultancy Groupe (NRG) in Petten zijn al geruime tijd verziekt. Het conflict bereikte in december een hoogtepunt toen NRG een klokkenluider uit zijn functie zette. Die bracht naar buiten dat er werd gesjoemeld met de veiligheid rond de hoge flux reactor (HFR).

Ook meldde hij dat de werksfeer binnen NRG ernstig was verziekt. Binnenkort eist de man zijn baan terug in een kort geding voor de rechtbank in Alkmaar.

Een woordvoerster van NRG zei destijds dat de man uit zijn functie was gezet, omdat zijn manier van handelen in strijd was met de richtlijnen en procedures. NRG stelde dat de klokkenluider de uitlatingen had gedaan, omdat hij op die manier betere arbeidsvoorwaarden wilde afdwingen.

De klokkenluider maakte deel uit van de groep operators van de HFR. Onder hen was na de uitlatingen van de klokkenluider grote onrust ontstaan.


Publicatiedatum: 4 februari 2002
Categorie: Archief
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: