Glasvezel ja gezellig !

Alle inwoners van de gemeente Schagen hebben een brief ontvangen van de gemeente waarin ze warm worden gemaakt voor glasvezel. Ook in de buitengebieden staat in de brief. Niet onbelangrijk dat laatste want glasvezelbedrijven slaan buitengebieden liever over en als het toch moet dan betalen de inwoners een flink bedrag per maand extra.

Niettemin biedt het glasvezel heel veel voordelen: sneller internet, betere bereikbaarheid en beeldontvangst. Kosten voor Schagen een slordige 28 miljoen euro. En dat voor ongeveer 25.000 aansluitingen. Dit is 1.120 euro per aansluiting. Met de aanleg wordt gestart als 40% van de inwoners van de gemeente Schagen aangeeft glasvezel te willen. Toch een goed plan?

Het gaat niet snel in de Noordkop met de aanleg van het glasvezel. In Hollands Kroon zijn ze er al mee bezig sinds 2014 en nog ligt het er niet. Nu wordt er gezegd dat het netwerk er komt aan het einde van dit jaar. In Schagen moet het proces nog beginnen. Pas na de zomer begint men hier met het houden van informatiebijeenkomsten.

Hans Bouterse, leidsman van de Ondernemers Federatie Schagen, moppert in het huisorgaan van de ondernemersclub terecht over de trage gang van zaken. Bedrijven hebben een veel groter belang bij glasvezel dan de gemiddelde burger en daarom is het merkwaardig dat veel ondernemers in de gemeente Schagen het moeten stellen zonder een glasvezelaansluiting. Let wel, in 2011 praatte de oude gemeente Schagen al over breedband. Ik bedoel maar.  

In Schagen moet nog worden begonnen met het peilen van de belangstelling onder de bevolking en ondernemers. De eerste informatiebijeenkomst is op 6 september in Waarland. Van belang zijn de witte vlekken waar de aanleg kostbaar is. Dit betekent dat de mensen hier een toeslag moeten betalen boven de abonnementsprijs.

In Hollands Kroon is dit minimaal 15 euro per maand. De daadwerkelijke hoogte hangt af van de daadwerkelijke deelname. Mensen in het buitengebied kunnen het best veel geld (180 euro op jaarbasis) vinden en niet meedoen. Hoe lager de toelage hoe meer mensen er abonnee worden, denk ik dan.

De provincie Noord-Holland investeert ook geld in het glasvezelnet. De provincie denkt tot een afgeronde aanbesteding te komen eind 2016 of begin 2017. Naar verwachting kan dan op zijn vroegst eind 2017 worden gestart met de aanleg van het netwerk. Dat is natuurlijk veel te laat.

De Consumentenbond is niet zo positief over glasvezel. Veel leden geven aan zich misleid te voelen door de glasvezelverkoper. Zo duurt de aanvraag soms langer dan toegezegd of krijgen consumenten plotseling extra kosten voor hun kiezen. Ook zijn er klachten dat geleverde apparatuur niet direct goed werkt.

Internetproviders als Ziggo zeggen dat zij op snelheid het duel met glasvezel goed aankunnen of zelfs kunnen overtreffen. Naar eigen zeggen kan Ziggo al overal tot 200 Mbit/s leveren en glasvezelaanbieders tot 100 Mbit/s. Lokaal leveren enkele glasvezelaanbieders snelheden tot 1 Gbit/s, maar hiervoor moet je extra betalen en die snelheden zijn voor de meeste mensen overbodig.

Abonnementsprijzen? Even kijken bij Hollands Kroon: alleen internet € 47,50 per maand; internet + televisie € 53,50 per maand en alles-in-een € 54,95 per maand. Prijzen zijn exclusief buitengebiedtoeslag.

Voor de gewone burger is er maar één vraag die telt: word je gelukkiger van een sneller internet? Ik waag het te betwijfelen.  De meeste tijd die wij doorbrengen op het internet doen we met de smartphone of tablet.

Eugeen Hoekstra 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: