Gespannen sfeer bij zaak rond steekpartij

HAARLEM – Tegen de drie verdachten van de steekpartij op het Piet Mondriaanpark in Schagen op 12 november 2021 zijn celstraffen 42 en 30 maanden geëist. 

De rechtbank in Haarlem behandelde dinsdag de strafzaak tegen de drie verdachten uit Schagen, de 26-jarige tweeling Max en Sam B. en de 19-jarige Seth H.. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze zich alle drie schuldig gemaakt aan poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

De zitting tegen de drie verdachten nam de hele dag in beslag. Naarmate de strafzaak vorderde werd de sfeer steeds meer gespannen. 

De drie verdachten vonden dat het de slachtoffers zijn geweest die de confrontatie hebben opgezocht nadat Max B. een ruzie met een van de slachtoffers had gekregen. Hij zou zelf tijdens de vechtpartij ook een harde klap hebben gekregen, waardoor zijn gebit beschadigd is geraakt. 

De broers probeerden tijdens de rechtszaak op verschillende momenten contact te zoeken met het aanwezige slachtoffer, die een diepe steekwond in zijn rug opliep en bijna een week in het ziekenhuis heeft gelegen.

De officier van justitie eiste tegen de tweeling gevangenisstraffen van ieder 42 maanden. Seth H. is deels ontoerekeningsvatbaar en erg jong. Daarom eiste het OM tegen hem een lagere straf van 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk.

Volgens de advocaten hebben de drie verdachten zich alleen aan openlijke geweldpleging schuldig gemaakt. Daarvoor zouden ze hun straf inmiddels al lang hebben uitgezeten. 

De Haarlemse rechtbank weigerde de verdachten echter dinsdag al vrij te laten in afwachting van het vonnis, zoals de advocaten hadden gevraagd. De uitspraak in de zaak is op 7 februari.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):