Geschiedenis valt ten prooi aan spuitbus

SCHAGEN – De oude schuur langs de N248 is onlangs besmeurd met verf. Graffiti ontsiert het bijzondere gebouw.

De schuur werd door de Duitse bezetter gebouwd in 1940. Het werd bewust in kruisvorm gebouwd om overvliegende geallieerden te laten denken dat het een kerkje was. In werkelijkheid was het een belangrijk peilstation.

De Duitsers bouwden in totaal 4 peilstations in Nederland die de geallieerde bommenwerpers moesten opsporen en hun locatie doorgeven aan Duitse nachtjagers. 

Het gebouw is de oorlog ongeschonden doorgekomen maar staat sindsdien verlaten in het weiland. Een vandaal met een spuitbus voelde de noodzaak het pand te voorzien van een aantal felgekleurde letters.

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
2 antwoorden
  1. Jc .Krijnsen
    Jc .Krijnsen zegt:

    Wist niet dat gebouw uit de oorlog was , heeft dus daarna nooit dienst gedaan als 🤷🏻‍♀️Altijd leeg blijven staan , hoe jammer dit maar misschien schoon te maken .. Is ook wel makkelijke prooi ..

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: