Gemini Ziekenhuis zonder hartzorg? Column

Is de vrees gerechtvaardigd dat het Gemini Ziekenhuis in Den Helder wordt afgeslankt tot minder dan een basisziekenhuis? De gemeenteraad van Den Helder denkt van wel en slaat alarm. Het lijkt erop dat belangrijke zorg hier wordt weggehaald en overgeplant naar het ziekenhuis in Alkmaar. Dat ziekenhuis heeft goede vooruitzichten gekregen. Zijn toekomst is veiliggesteld door de Raad van Bestuur dat besloten heeft het ziekenhuis te vernieuwbouwen. Of anders gezegd te verbouwen plus een stuk nieuwbouw. Feest in Alkmaar maar in Den Helder leeft een ander gevoel. Het gevoel van neergang en afscheid.

De gemeenteraad van Den Helder heeft een raadsbrede motie aangenomen dinsdagavond waarin wordt gezegd dat de cardiologie in Den Helder moet blijven. Eerder was de gemeenteraad bijgepraat door bestuursvoorzitter Harry Luik van de Noordwest Ziekenhuisgroep en wist hij de raadsleden gerust te stellen. Maar blijkbaar is de onrust teruggekomen. De gemeenteraad is ervan overtuigd dat er geen sprake is van een gezonde financiële situatie binnen de Noordwestgroep. ”Hoewel wij niet gaan over de bedrijfsvoering van de ziekenhuizen, maken wij ons grote zorgen over het behoud van adequate zorg in onze regio en duurzame voortzetting van de bestaande werkgelegenheid”, schrijft de raad.

Dat er reden tot zorg is mag blijken uit het feit dat nieuwbouwplannen voor het Gemini Ziekenhuis zijn afgeblazen. Zorgwekkender waren de berichten van een paar jaar geleden dat de geboortezorg zou verdwijnen bij het Gemini. Artsen in het MCA waren het erover eens dat het Gemini ziekenhuis geen volwaardig ziekenhuis hoeft te zijn. Dus daar kan wel wat weg. En heel recent kwamen berichten in de pers dat de complexe hartzorg verhuist van het Gemini naar het MCA.

Medebestuurder Joop Hendriks moest alle registers bespelen om de gemeenteraadsleden te overtuigen dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Er is nog geen besluit genomen en ja, de vakgroep cardiologie heeft ons gewaarschuwd dat er dan gevaarlijke situaties ontstaan en ja, we laten er ook nog een commissie van experts naar kijken. De beslissing valt waarschijnlijk in oktober.  

Gerustgesteld? Je ziet in ziekenhuizenland allerlei concentraties plaatsvinden van specialistische operaties. Zo is er het plan om prostaatkankeroperaties te concentreren bij een klein aantal ziekenhuizen in het land onder het motto hoe meer operaties hoe groter de slagingskans. Hetzelfde wordt gedacht over operaties om incontinentie te verhelpen. In Nederland voeren tachtig instellingen jaarlijks in totaal zo’n vijfduizend van deze ingrepen uit. Het hoge volume per kliniek vergroot ervaring en kwaliteit. En de efficiency, waardoor de kosten omlaag gaan. Hiertegen is volgens mij weinig in te brengen. Het enige nadeel is dat de patiënt langer moet reizen.

Dus hoe erg is het om specialistische operaties te laten uitvoeren in Alkmaar of elders in het land. De vraag is dan wel of het Gemini Ziekenhuis het nog financieel kan trekken.  De gemeenteraad heeft om een onderzoek gevraagd. Harry Luik zei dat alles op alles wordt gezet om het Gemini Ziekenhuis er financieel bovenop te helpen. Hij zei erbij dat hulp van de gemeente daarbij noodzakelijk is. Zijn collega Hendriks nam de zorgen niet weg. Hij zei voor goede zorg te staan in Den Helder, maar het is wel een feit dat er geld bij moet.

In oktober neemt de Raad van bestuur een beslissing over het Gemini Ziekenhuis. De beslissing raakt ook patiënten in Schagen en omgeving die zich laten behandelen in dit ziekenhuis. Het zal mij echter niet verbazen als het bestuur het ziekenhuis in afgeslankte vorm wil voortzetten. En ja, of de gemeente haar portemonnee gaat trekken voor een ontmanteld ziekenhuis is natuurlijk de vraag. Ik denk zo maar van niet. De beslissing om af te slanken is waarschijnlijk onontkoombaar. Maar het is absoluut noodzakelijk dat de basis- en acute zorg in ieder geval in Den Helder blijft. Dit is ook in het belang van de inwoners van de gemeente Texel.   

Eugeen Hoekstra

 

 

 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: