Gemeente Schagen werkt vleermuisvriendelijk

Gemeente Schagen plaatste afgelopen dinsdag en woensdag langs de Dergmeerweg in Warmenhuizen zogenaamde vleermuisschermen. De schermen helpen vleermuizen om de weg te vinden op een veilige manier. De Dergmeerweg is namelijk niet alleen een weg waar mensen zich over verplaatsen, maar ook een snelweg voor vleermuizen.

Gevolgen voor de vleermuis

Gemeente Schagen legt op termijn een nieuwe rotonde aan (een LARGAS*) op de Dergmeerweg. Hiermee sluiten de nieuwe woonwijken aan op het wegennet. Om de rotonde aan te kunnen leggen, moesten er bomen gekapt worden. Dit had gevolgen kunnen hebben voor vleermuizen. Vleermuizen gebruiken lijnen in het landschap (zoals bomenrijen) om met behulp van echolocatie de weg te vinden. Ook de bomenrij aan de Dergmeerweg wordt intensief gebruikt door 7 verschillende soorten** vleermuizen. Wanneer er een gat in zo’n bomenrij valt, dan kunnen vleermuizen de weg kwijtraken. Er is dan een risico dat de dieren sterven, minder jongen krijgen en dergelijke. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld een nieuwe (slechtere) verblijfplaats moeten zoeken of ver moeten omvliegen. Dit kost vleermuizen veel energie.

Vleermuisschermen als veilige oplossing

Wethouder Hans Heddes zegt, “we willen (en hebben de wettelijke plicht om te) voorkomen dat vleermuizen in de problemen komen als gevolg van de veranderingen op de Dergmeerweg. Daarom hebben we de vleermuisschermen daar geplaatst. De schermen zorgen ervoor dat de bomenrij is opgevuld. Zo kunnen de vleermuizen de weg van en naar huis blijven vinden. Daarnaast zijn vleermuizen erg nuttig voor ons mensen, want ze vangen tot wel 1000 muggen per nacht”.

Veranderingen op termijn

Wanneer de werkzaamheden aan de weg klaar zijn, plant de gemeente op termijn nieuwe bomen. Zodra de bomen groot genoeg zijn, verwijdert de gemeente de vleermuisschermen omdat deze dan niet meer nodig zijn. Verder past de gemeente vleermuisvriendelijke verlichting toe op de rotonde. De gemeente zet zich zo in voor de biodiversiteit.

*= LARGAS staat voor Langzaam Rijden Gaat Sneller

**= Gewone dwergvleermuis, Ruige dwergvleermuis, Laatvlieger, Rosse vleermuis, Tweekleurige vleermuis, Gewone grootoorvleermuis en Watervleermuis.

Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):