Gemeente Schagen: aandacht voor mensen met dementie

Momenteel zijn er in Nederland 290.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen. Het zal meer dan een half miljoen zijn in 2040. Hoog tijd dus voor meer aandacht en daarmee meer bewustwording. Schagen is een dementievriendelijke gemeente en houdt deze week acties.

Bewegen voor je brein

Wethouder Sigge van der Veek bezocht op dinsdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, Huys ten Oghe in Callantsoog. Dit is één van de plekken in de gemeente waar voor mensen met dementie diverse activiteiten worden georganiseerd. De deelnemers deden met veel plezier mee aan een beweegactiviteit onder begeleiding van Team Sportservice. “Bewegen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook goed voor ons brein. Daarom geven wij deze beweegactiviteit cadeau aan de verschillende dagbestedingen voor mensen met dementie in onze gemeente,” zegt wethouder Sigge van der Veek.

Gastles dementie

Daarnaast kregen bijna 50 VMBO-leerlingen een speciale gastles over dementie. Dit zijn leerlingen die de richting Zorg en Welzijn volgen aan het Regius College Hofstraat in Schagen. Tijdens de les wisselden theorie, interactie, filmpjes en opdrachten elkaar af. Ook heeft een cliënt met een Alzheimer dementie verteld over haar leven. “Wij vinden het als dementievriendelijke gemeente belangrijk dat onze jongeren leren wat dementie inhoudt”, zegt wethouder Sigge van der Veek. “Daarom bood de gemeente Schagen deze gastles aan. Zodat de leerlingen dementie herkennen en leren hoe ze hiermee om kunnen gaan.” De leerlingen hebben de gastles als interessant ervaren. Zij zullen nu iemand met dementie, bijvoorbeeld in de supermarkt, beter herkennen en sneller durven aanspreken. Van der Veek: ”De leerlingen hebben voor hun opleiding vaak nog niet concreet een keuze voor een doelgroep gemaakt. Door de lessen hopen wij ook jonge mensen te inspireren om in hun toekomstige beroep te kiezen voor de zorg voor iemand met dementie.”

In gesprek op de weekmarkt

Gemeente Schagen heeft 4 ambassadeurs voor een dementievriendelijke gemeente. Dit zijn raadsleden Marcel Sanders, Puck de Nijs, Marga Mulder en Harry Piket. In deze Wereld Alzheimerdag (week) zijn de ambassadeurs te vinden op de markt. Zij gaan dan graag met marktbezoekers in gesprek. Het gesprek is gericht op het creëren van meer bewustwording voor dementie. Dit doen zij donderdag 22 september tussen 10.00-12.00 (Schagen) en vrijdag 23 september tussen 11.00-15.00 (Warmenhuizen). Op vrijdag sluit ’s middags ook wethouder Sigge van der Veek aan.

Iedereen kan wat betekenen

Schagen wil een gemeente zijn waarin ook mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk thuis wonen en kunnen meedoen in de samenleving. Het helpt als inwoners, jong en oud, dementie vroeg herkennen. Als ze weten hoe ze het beste met iemand met dementie om kunnen gaan. Via de gratis (online) training ‘Goed omgaan met dementie’ op www.samendementievriendelijk.nl worden waardevolle tips gegeven.

Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: