Geen referendum meer in Noord-Holland

NOORD-HOLLAND – Provinciale Staten (PS) hebben het plan voor een referendum afgeschoten. Ze zijn wel voor burgerraden en panels. Vorig jaar stelden PS de referendumverordening al buiten werking vanwege uitvoeringsproblemen en juridische risico’s.

Diverse fracties voerden aan dat referenda tegenstellingen kunnen vergroten en niet geschikt zijn voor complexe vraagstukken.

Het CDA, Volt en de VVD dienden een voorstel in om de Statenwerkgroep Inwonersparticipatie de opdracht te geven te onderzoeken hoe Noord-Hollanders beter betrokken kunnen worden bij provinciale besluitvorming. Het voorstel haalde een nipte meerderheid, van 27 stemmen voor en 26 tegen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
  1. Gert Jan
    Gert Jan zegt:

    Robbert zet zichzelf hier neer als hoogopgeleid en leest daarom anderen de les.

    Mensen zoals Robbert is de reden dat mensen opstandig worden omdat dit soort karakters zich geen reet van andere meningen aan trekken.
    Hun willen gelijk,…het hebben is heel wat anders.

    Beantwoorden
    • Robbert
      Robbert zegt:

      Typisch. Je kent me niet en toch stel je vast dat ik hoogopgeleid ben. Dat ben ik niet. MAVO en een paar jaartjes MBO. En ruim 30’jaar rechts-stemmmend. Vooringenomen en onderbuikgebaseerd ben je.

      Precies dit soort gelul van mannetjes die allerlei aannames doen en denken te weten hoe de wereld in elkaar zit. En daar een hele grote mond over hebben. Opgefokt door hun bubbel. Maar er toch compleet naast blijken te zitten.

      En dan die standaardreactie dat het ‘’gewone volk’ (waartoe ik mezelf ook reken) niet gehoord wordt. Gejank van de bovenste plank. Dat je niet in alles je zin niet krijgt, betekent niet dat je niet wordt gehoord. Sterker, het ‘gewone volk’ heeft massaal op die geblondeerde man gestemd. Dat die er niets van bakt is zeker ook weer de schuld van anderen?

      En dan raken we de kern van de zaak. Het is altijd de schuld van anderen. Altijd. De grote massa die op Wilders heeft gestemd is ouder, praktisch opgeleid en op zoek naar oude tijden. Je weet wel, die groep die ook het UK naar de Brexit heeft gestemd – wat een succes is dat geworden – en die ook die oranje man aan de overkant aan de macht heeft geholpen. En voordat het standaardantwoord komt dat ook jongeren op Wilders en Trump hebben gestemd: ja dat klopt, maar de grote meerderheid is toch echt de eerdergenoemde groep. Een groep die verlangd naar vroeger, een tijd die niet meer komt, maar waar zich wel aan vast blijft klampen. En daarom blijft janken, klagen en naar anderen wijzen als een stel ontevreden kleuters.

      Maar laat ze dat niet horen, want dan gaan ze precies doen waar ze de andere partij van betichten: niet luisteren en hun mening opdringen.

      Succes met je achterhoedegevecht. Je gaat nog een vervelende tijd tegemoet.

      Beantwoorden
  2. Frans Wisman
    Frans Wisman zegt:

    Stel je eens voor dat Nederland eens echt democratisch wordt.

    Of een droomwereld waar de uit de hoogte gevallen ( hoog opgeleiden) bestuurders eens doen wat de meerderheid van de “gewone” bevolking wil. De mening van gewone mensen die hun elitaire wil dwarsbomen moeten de mond gesnoerd worden.
    En zo geschiede !

    Verwar hoog opgeleid vooral niet met intelligente en logica!

    Beantwoorden
    • Robbert
      Robbert zegt:

      Jemig Frans, iets beter je best op school gedaan hebben zou jou geen kwaad hebben gedaan. Wat een warrig verhaal vol fouten. Of probeer je jezelf op deze manier als ‘gewoon volk’ te positioneren? Met je oorlog tegen ‘hoogopgeleiden’ (wie dat ook mogen zijn).

      Maar goed, om topic: we zijn al een echte democratie. Je kunt stemmen op wie je wilt. Zit die er niet bij? Begin zelf een partij. Een referendum is een schijnoplossing. Alleen zinvol bij vraagstukken waar ja of nee op geantwoord kan worden. En dat is niet vaak het geval. De wereld, ook die van het ‘gewone volk’ (wie dat ook mogen zijn), is niet zo binair.

      En stel dat er wel een referendum zou zijn. Zou jij elke maand naar het stemhokje gaan om ja/nee in te vullen? Natuurlijk niet, want dat is teveel gedoe en zo interessant zijn die vraagstukken na een tijdje ook niet meer. Daarnaast is er dan ook voetbal op tv.

      Met andere woorden: het pleiten voor referenda is een trucje van de populisten om het ‘gewone volk’ op te hitsen tegen de ‘elite’. Waar jij keer op keer intrapt.

      Beantwoorden
      • Frits
        Frits zegt:

        Lekker neerbuigend. Alsof mensen voetbal kijken belangrijker vinden dan inspraak. Er kwamen veel mensen stemmen toen er landelijke referenda gehouden werden maar de uitslagen werden genegeerd en het referendum is afgeschaft.

        Beantwoorden
        • Robbert
          Robbert zegt:

          Na een tijdje werkt dat zo Frits. En het gaat niet om voetbal. Het gaat erom dat de interesse afneemt. Zie je overal in de wereld waar ze referenda hebben. Tenzij er opkomstplicht is. Maar dan krijg je daar weer geklaag over.

          Het is simpel: mensen vinden van alles over de politiek, maar als ze zelf aan de bak moeten, neemt de animo snel af. Klagen aan de zijlijn is veel makkelijker. En fijner: Google even op negativity bias.

          Beantwoorden
          • Robbert
            Robbert zegt:

            Nabrander: bij het Oekraïne-referendum van 2014 (wat overigens in mijn ogen geaccepteerd had moeten worden wegens kiesdrempel bereikt – daar vinden we elkaar wellicht) heeft 3% van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Slechts 3%! En er was geen voetbal die avond.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):