Exotische rivierkreeft rukt op en schrikt af

BURGERBRUG – Rivierkreeften worden gekscherend ‘de lekkerste plaag van Nederland’ genoemd. Maar mensen schrikken zich een hoedje zodra ze oog in oog staan met het diertje. 

De 13-jarige Luuk Smit uit Burgerbrug keek dan ook vreemd op toen hij een kreeft aantrof in zijn tuin in Burgerbrug. Toen hij de exoot bij de sloot wilde loslaten, zag hij er nog een. De rivierkreeft rukt inderdaad al een aantal jaar op. Het dier werd ooit voor consumptie naar Nederland toegehaald maar gedijt goed in onze wateren.

In Nederland leven steeds meer Amerikaanse rivierkreeften. “In ons beheergebied zijn dat drie soorten: de gevlekte, geknobbelde en de rode Amerikaanse rivierkreeft”, meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De kreeften planten zich snel voort. Ook hebben ze in onze wateren bijna geen natuurlijke vijanden, waardoor de aantallen snel toenemen.

Waterbeheerders weten nog niet hoe ze deze plaag moeten aanpakken.

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal. Iets delen met Sanne? Stuur het naar sanne.deweger@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Moet zijn fixi melding 456541.
  Kennelijk zijn er in Schagen geen amerikaanse rode rivierkreeften die de oevers aantasten.
  Het is een delicatesse .

 2. Jos Gruntie
  Jos Gruntie zegt:

  De gemeente doet niets. Daar worden ze moe van.
  Na al die jaren geen steek veranderd. Het stereotype ambtenaar is er nog altijd.

  • Harry
   Harry zegt:

   Jos Gruntie. Kampioen zeiken op overheden. Wat een schijtleven moet je hebben als je zo cynisch en zuur bent. Medelijden met Jos.

 3. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  In de fiximelding 664531 is de gemeente reeds getipt over deze invasive soort. Zie de onderstaande tekst.

  In de gemeente Langedijk komt rivierkreeft voor. Dit is een vervelend dier omdat deze rivierkreeft niet thuis behoort in water van Noord-Holland. Langedijk heeft er daarom een prijs opgezet. Ik denk dat deze delicatesse ook in het centrum van Schagen kan worden geserveerd. Kunt u dit onderzoeken en oppakken.

  Kennelijk sloeg de gemeente het advies in de wind en heeft deze afgehandeld. Kwam niet in Schagen voor.

Reacties zijn gesloten.