Evelien Vijn op weg naar nieuw seizoen

WIERINGERWERF – De 20-jarige schaatsster Evelien Vijn uit Wieringerwerf heeft haar eerste jaar bij de opleidingsploeg van Jumbo-Visma erop zitten en is alweer een paar maanden hard aan het trainen voor het nieuwe schaatsseizoen, dat over een kleine 2 maanden weer van start gaat.

Het trainen gaat Evelien beter af dan tijdens het eerste seizoen. “Je weet wat je te wachten staat en hoe je je trainingen moet uitvoeren, het is allemaal niet zo nieuw meer,” aldus Evelien. Afgelopen week werden de eerste slagen op het ijs van Thialf gemaakt en volgens Evelien was het lekker om weer op het ijs te staan.

Evelien kijkt wel met gemengde gevoelens terug naar het afgelopen schaatsseizoen, vooral omdat ze niet in de buurt kwam van wat ze kan en ook haar niveau was niet constant wat wel zou moeten. “Aan het einde van de winter heb ik geprobeerd om er wat positiefs van te maken en dat is goed gelukt. Op wilskracht won ik de 3 kilometer bij het NK voor neo-senioren. Dat was een flinke opsteker. Door die wedstrijd kreeg ik veel motivatie en had ik zoiets van: deze lijn moet ik doortrekken. Als ik er zo op terugkijk, heeft het afgelopen seizoen me veel gebracht.”

Over de druk van presteren in haar eerste seizoen bij het opleidingsteam van Jumbo-Visma is Evelien duidelijk. “Je wilt altijd bewijzen dat je het kan, zeker als je nieuw bent in een ploeg en dat ook nog in het geel-zwarte pak van Jumbo-Visma. Dan verwachten de mensen wel dat je prestaties levert.”

Van de druk van buitenaf voelde Evelien niet veel. Het is juist haar eigen wil tot presteren die voor een grote last zorgde en vooral in het begin had zij het daar lastig mee, maar gelukkig heeft zij daar nu haar manier van mee omgaan in gevonden.

Over coach Sicco Janmaat is Evelien Vijn duidelijk: “Ik heb veel aan hem gehad. Hij is een coach die je altijd wil helpen en waar je terechtkunt als er wat is.“

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel