Effecten prioritering woningbouw zichtbaar

De gemeente Schagen heeft een grote ambitie op het gebied van nieuw te bouwen woningen. In het coalitieakkoord van de gemeente is opgenomen om in de periode 2022 tot 2026 te starten met de bouw van 1600 wooneenheden. Dit is nodig om een belangrijke bijdrage te leveren aan het grote tekort aan woningen in Schagen. De eerste stappen om nieuwe woningbouwprojecten op te starten zijn het afgelopen half jaar gezet. Het creëren van wooneenheden door splitsen, transformeren en kleine particuliere initiatieven gaan onverminderd door.

In onze gemeente zijn er veel initiatiefnemers met plannen die op de grote vraag naar woningen willen inspelen en nieuwe woningen willen bouwen. Deze plannen zijn zeer welkom omdat de opgave om woningen te realiseren groot is en het voor ons als gemeente goed is om te weten waar ontwikkelingen kunnen worden opgestart.

Prioriteiten vaststellen

Maar er is ook een probleem, waar we bij deze nieuwe plannen tegen aan lopen. Er is niet voldoende capaciteit in personeel beschikbaar om alle woningbouwprojecten op te pakken. Overigens is dit niet alleen iets wat bij de Schagen speelt, maar in heel Nederland.

Daarom heeft het college in juni 2022 besloten om te prioriteren in de nieuw op te pakken woningbouwinitiatieven. De beschikbare medewerkers worden nu zo goed mogelijk ingezet doordat vooraf wordt bepaald welke initiatieven het beste bijdragen aan de ambities en daardoor als eerste aan de beurt zijn.

Petten en Callantsoog

Een half jaar na het collegebesluit kan het college trots melden dat er woningbouwprojecten en ontwikkelvisies zijn opgepakt. In Petten en Callantsoog wordt er al volop gewerkt aan de ontwikkelvisies. Voor Warmenhuizen, Tuitjenhorn en Waarland zijn de voorbereidingen om te starten met een ontwikkelvisie in volle gang. Ook is er gewerkt aan een aantal projecten, die nog niet zichtbaar zijn voor de bewoners.

Effecten zichtbaar

Gezien de enorme problemen in de vraag naar woningen is dit goed nieuws. Het college werkt aan een situatie waarin we wel direct alle projecten kunnen oppakken. Wethouder Kruijer is optimistisch: “De effecten van de prioritering worden nu zichtbaar. Door eerst even op de rem getrapt te hebben, kunnen we op dit moment vol gas verder. Het doel blijft om 1600 wooneenheden in onze gemeente te creëren”.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Jac
    Jac zegt:

    Wij Nederlanders worden opgestapeld in betonnen bunkers wat ze appartementen noemen en de asielzoekers nemen de normale woningen in, waar zijn we mee bezig?

Reacties zijn gesloten.