ECN WINT SPONGPRIJS

Het ECN in Petten heeft de NIDO-Sprongprijs gewonnen voor het voorstel `In eigen omgeving oud worden`. Hierin stelt ECN voor om woningen met ICT aan te passen, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en de woningen minder energie gebruiken.

Het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling (NIDO) reikt de Sprongprijs jaarlijks uit. De prijs heeft een waarde van een miljoen gulden. Het winnende voorstel werd ingediend door Josco Kester en Wim Gilijamse van ECN.

`We willen op twee locaties in Nederland pilotprojecten uitvoeren, samen met een woningcorporatie en een thuiszorgorganisatie,` vertelt Kester.

Hierdoor kunnen de woningen beter geschikt worden gemaakt voor ouderen. Het ECN kijkt daarbij speciaal naar de extra voorzieningen die met informatie- en communicatietechnologie kunnen worden bereikt. Tegelijkertijd kunnen de woningen worden aangepast met voorzieningen voor comfortregeling en energiebesparing.

Volgens de jury speelt het voorstel van ECN in op de groeiende maatschappelijke problematiek: de vergrijzing. Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen wanneer ze in veilige, comfortabele en duurzame woningen leven.

Doorslaggevend in het oordeel van de jury was de balans in gunstige effecten voor mens, milieu en economie. Voor de uitvoering van het programma stelt NIDO maximaal 1 miljoen gulden beschikbaar met een looptijd van anderhalf jaar.


Publicatiedatum: 4 december 2001
Categorie: Archief
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: