ECN en NRG gaan definitief uit elkaar

PETTEN – Minister Kamp van Economische Zaken heeft gisteren bekend gemaakt dat hij voornemens is om het duurzame en het nucleaire onderdeel van Stichting ECN te ontvlechten. ECN Duurzaam maakt daarbij een doorstart als nieuw onderzoekscentrum voor toegepast onderzoek naar duurzame energie, onder de verantwoordelijkheid van TNO.

Wat NRG betreft komt er een onderzoek naar de wenselijkheid en mogelijkheid om de nucleaire activiteiten van het bedrijf en het historisch radioactief afval te ontvlechten. Dit meldde de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

NRG is content over de uitkomsten van de gesprekken met de minister. De bundeling van krachten tussen TNO en ECN tot een nationaal onderzoekscentrum voor duurzame energie levert in haar ogen een belangrijke impuls aan de transitie naar een duurzame energiehuishouding.

Het kabinet stelt 40 miljoen euro beschikbaar voor het verwerken en het afvoeren van het historisch radioactief afval dat op het terrein van NRG in Petten ligt opgeslagen. NRG had aangegeven de opruimkosten niet te kunnen betalen.

Op het terrein in Petten liggen tussen de 1600 en 1700 vaatjes met nucleair afval. Afgesproken is dat dit afval – deels afkomstig uit de Hoge Flux Reactor – wordt afgevoerd naar Zeeland. 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: