Den Helder op 8 mei 1945 bevrijd

DEN HELDER – In Fort Kijkduin is een expositie te zien (nu even niet) over de bezetting en de bevrijding 75 jaar geleden. Er is van alles te zien.

Engelse militairen bij een Matchless motorfiets. Een oude fiets uit de oorlog. Plakkaten en proclamaties. Reclameposters van de Duitsers, medailles van verzetshelden en nog veel meer. Als het museum weer open gaat is het de moeite waard om te gaan kijken. Je kunt ook lezen welke boodschap koningin Wilhelmina voor het Nederlandse volk had:

Landgenooten,

Het uur der bevrijding is thans voor U aangebroken. Het oogenblik, waarop Ik en U met zoveel spanning en ongeduld gewacht hebben, is daar. Ik hoop spoedig op Nederlandschen bodem terug te keeren om met mijn verantwoordelijke raadgevers de leiding van ‘s Lands zaken weer op Mij te nemen. Dat Gods zegen op U allen ruste. Nederland herrijst. Leve het vaderland. 

Wilhelmina

Op 8 mei 1945 werd Den Helder bevrijd. De stad werd tijdens de oorlog zwaar beschadigd. Op 8, 9 en 10 mei zou de Stichting Stelling Den Helder het Helderse Stelling Weekend organiseren in het kader van de 75-jarige bevrijding. Helaas kan dat geen doorgang vinden vanwege de crisis. Het zal nu waarschijnlijk later in het jaar plaatsvinden.

Kees Zwaan

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):