De geschiedenis van West Friesland

KRABBENDAM – Oud-conservator van het Westfries Museum, Carel de Jong, verzorgt vrijdag 19 februari om 19.30 uur een lezing over de vroege geschiedenis van West Friesland in het Krabbendammererfgoed aan het Kerkpad 15 in Krabbendam.

Er zijn geen geschreven bronnen uit deze periode. Pas in de Middeleeuwen ontstaat de eerste schriftelijke informatie. Vanaf dan kunnen we ook iets meer zeggen over het handelen van de mens.

Hoe was het mogelijk om hier te wonen zonder de aanwezigheid van dijken? Hoe kon zich hier een agrarische cultuur ontwikkelen? Hoe verliep het gevecht met de zee en welke rol speelde de Omringdijk daarbij?

Vanaf de Middeleeuwen begint de kolonisatie van de streek en het ontstaan van de dorpen en steden en de rol die de Graven van Holland speelden voor de bestuurlijke inrichting van het gebied.

Van groot belang voor dit gebied is de ontwikkeling van de stolpboerderij met de daarbij behorende kenmerkende agrarische cultuur. Interessant zijn ook de ontwikkelingen in de internationale betrekkingen op het gebied van handel en welvaart, politiek en religie.

Al die factoren hadden invloed op de Westfriese Cultuur, die in de 19e eeuw zijn hoogtepunt kende en in sommige gebieden tot in de 21ste eeuw voortduurde.

Kosten voor de lezing zijn € 7,50 en aanmelden kan via de site www.krabbendammererfgoed.nl/geschiedenis-westfriesland/

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):