Dames: koop minder kleding

NOORD-HOLLAND – Milieu Centraal gaat vrouwen uit Noord-Holland helpen om bewust minder kleding te kopen. Dat doet de milieuorganisatie met een gratis online training. 

In Nederland komen jaarlijks bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Als alle inwoners van Nederland 6 kledingstukken per jaar minder zouden kopen, scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden.

Bijna twee derde van de Nederlanders vanaf 18 jaar weet dat het beter is voor het milieu om minder kleding te kopen. Toch geeft slechts één op de drie mensen aan al bewust minder kleding aan te schaffen. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen de meeste kleding kopen.

Daarom start Milieu Centraal donderdag in Noord-Holland een campagne om vrouwen die zich bewust zijn van de impact, ook daadwerkelijk minder kleding te laten kopen. Met de online training Mijn Stijl iD ontdekken vrouwen hoe ze bewust kunnen kiezen voor kleding die past bij hun identiteit en hoe ze met creativiteit de verleidingen van de marketing kunnen weerstaan. Ook leren de deelnemers om creatief te combineren met kleding die al in de kast hangt, miskopen te voorkomen en te kiezen voor duurzame materialen.

Meer informatie over de training is te vinden op www.mijnstijlid.nl

(Foto: Milieu Centraal)

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
 1. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Lekker dan. De verantwoordelikheid voor verminderen van de industriële uitstoot wordt weer eens bij de consument neergelegd. Met een cursusje “hoe koop ik minder kleertjes” gaan we dat probleem niet oplossen natuurlijk. Klinkt allemaal als een nepoplossing, bedacht door een denktank van de kledingindustrie-lobby.
  “Milieu Centraal” heet deze organisatie, en wordt grotendeels gefinancierd door ministerie van I&W, maar dat laatste maakt het nog verdachter: I&W is namelijk vooral een bolwerk van VVD-bestuurders die mijns inziens wat te nauw samenwerken met de industriële grootgraaiers van de BV Nederland.

  Dus, zo’n nepoplossing als een cursusje “koop minder kleertjes, zo redden wij samen de wereld” slaat he-le-maal nergens op. Het klinkt als een zoethoudertje om handelsbelangen. Denk aan:
  – de compleet doorgeslagen globalisatie van distributieketens;
  – havenoverslag van containers vol kleding Rotterdam,
  – idem dito vrachtvluchten Schiphol;
  – distributiecentra en wegtransport voor online-shops;

  En bedenk dan dat die goedkope kleding is de zweterige ateliers in Bangladesh en omstreken in elkaar worden gezet, tegen een slavenloon, in gebouwen die nogal eens kunnen instorten.

  Deze misstanden zijn mijns inziens tekenen van te ver doorgeslagen globalisatie van de kledingINDUSTRIE. Dwz, deze problemen worden niet primair veroorzaakt door de kledingCONSUMENT. Dit probleem los je dus niet op mt een consumentencusrus, maar vraagt om maatregelen die het gedrag van de kledingindustrie wat bijstuurt.

  Een beter, strenger handelsbeleid zou er wellicht voor kunnen zorgen dat de (vrijwel verdwenen) Nederlandse / Europese schoenen- en textielindusrie nieuw leven wordt ingeblazen.

Reacties zijn gesloten.