Crisisnoodopvang via ‘Burgemeestersbesluit’

SCHAGEN – Burgemeester Marjan van Kampen heeft via een ‘Burgemeestersbesluit’ toestemming gegeven voor de crisisnoodopvang in Schagen Oost. 

Op een stuk grond tussen de volkstuinen en de ijshttps://noordkopcentraal.nl/wp-content/uploads/2023/12/Burgemeestersbesluit-crisisnoodopvang-Schagen-Oost-30-10-2023.pdfbaan komt een opvanglocatie voor 250 vluchtelingen. Het eerste jaar gaat het om crisisnoodopvang. Daarna wil de gemeente meewerken aan een noodopvang op dezelfde locatie voor 5 jaar.

Voor de noodopvang zal een procedure worden gestart. Voor de crisisnoodopvang was dat niet nodig. Van Kampen heeft daarvoor gebruik gemaakt van artikel 172 Gemeentewet en artikel 5 wet op de Veiligheidsregio’s.

Wie die artikelen leest, krijgt de indruk dat deze artikelen alleen in geval van een ramp of bij verstoring van de openbare orde kunnen worden toegepast. De Raad van State heeft in een eerdere zaak echter geoordeeld, dat ook bij crisisnoodopvang burgemeesters van deze artikelen gebruik kunnen maken.

Avatar foto
Kees Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met Kees? Stuur een mail naar kees.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
12 antwoorden
 1. Leen van van Dipten
  Leen van van Dipten zegt:

  En wat is nu het probleem? Zure reacties maar niet onderbouwd. Misschien iets meer de verbinding zoeken.

  Er moet nog een kok worden die kan koken naar alle monden. Misschien iets om over na te denken.

 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Er is in Schagen maar één crisis en dat is onze Burgemeester. Kunnen we die wetten niet gebruiken om haar te dumpen?

  • Jan
   Jan zegt:

   Misschien eeen taak voor de Raad door het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen.

  • Joost Busse
   Joost Busse zegt:

   Leen van Dipten heeft geen dochter die al 2 x lastig gevallen is door een roedel testosteronen asielkrijgers

   Leen is ook tegen de democratie , hij huilt vanwege Wilders.
   Leen het is genoeg geweest met de opvang voor alles en iedereen.
   De echte vluchtelingen lijden hier ook onder

 3. Dirk
  Dirk zegt:

  Na 10 jaar onder juf Marjan als burgemeesteres, vind ik dat onze dorpsraad toch wel eens een andere leeerkracht voor de klas mag krijgen. Als je niet uitkijkt is dit straks nog de langstzittende burgemeester die Schagen ooit heeft gehad.
  Marjan van Kampen gaat wellicht nog de geschiedenisboeken in als “Marjan van Crisisopvang-Kampen”.

 4. Jac
  Jac zegt:

  De crisi en herstelwet is in 2010 aangenomen als tijdelijke wet om de economische crisis de kop in te drukken. Een of andere malloot heeft de wet in 2013 voorgoed verklaard, daar maakte de burgemeester al een aantal keren dankbaar gebruik van, uiteraard met de CDA normen en waarden. Met 5 zetels in de tweede kamer laat Nederland nu wel zien dat ze het CDA spuugzat zijn, met de daarbij behorende burgemeesters en provinciale statenleden( slechts 2 in NH) leden gedeputeerde staten Noord Holland NUL(0). Wel een overloper van CDA naar BBB, maar van deze man en familie is bekend dat ze met alle winden meewaaien zolang ze er zelf maar beter van worden. Wat een zootje ongeregeld.

  Waarom heeft deze burgemeester nog iets te vertellen?

 5. Jac
  Jac zegt:

  En zo duwt van Kampen iedereen de boel door de strot, belachelijk dat een cda burgemeester, intussen bijna de kleinste partij van Nederland zoiets helemaal zelfstandig zonder overleg of verantwoording kan beslissen. Middeleeuwse praktijken. Van Kampen heeft een behoorlijke tuin waar een prachtig asielzoekerscentrum in past, dan kan ze de hele dag dat volk in de watten leggen.

Reacties zijn gesloten.