Comfortabel kijken naar angstig katje

SCHAGEN – “Het is een angstig katje”, merkt beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold op als hij het beeld van Rob Houdijk getiteld ‘Meisje met de katten’ bespreekt. 

Het beeld staat sinds 2005 aan De Miede, een straat in de wijk ‘Hoep-Noord’ van Schagen.

Rob Houdijk heeft na zijn studie klassieke talen de opleiding beeldend kunstenaar aan Rijks Academie in Amsterdam gevolgd. 

Houdijk schildert en beeldhouwt. Het beeld ‘Meisje met de katten’ is een typische Houdijk volgens Rutger Jan. “Het is heel charmant, het is comfortabel kijken, het is een lief beeld”.

Het beeld is los gemaakt. Het lijkt alsof Rob Houdijk het bronzen beeld schildert met losse streken. De twee katten zijn wat klein geworden. Het is een wat angstig katje. Houdijk speelt met het opbrengen van de patina op het beeld. Op die manier worden accenten aan het beeld gegeven.

Deze 82e aflevering van de kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en montage waren in handen van Joop Luten.

(Video: Joop Luten)

Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef hier jouw reactie: