Column:Huurders balen ook van de situatie

Huurders balen ook van de situatie wanneer zij zonnepanelen op hun dak hebben. Reden: de salderingsregeling stopt per 1 januari 2027. Als de salderingsregeling wegvalt, blijft de huurder zitten met een negatief saldo. Sommigen willen van zonnepanelen af. Maar dat kan niet zonder toestemming van de verhuurder. Waarom niet? De panelen zijn geen eigendom van de huurder.   

Huurexpert Mathijs ten Broeke van de Woonbond legt uit: “Na afschaffing krijg je voor je opgewekte stroom weliswaar een terugleververgoeding, maar die ligt fors lager dan het stroomtarief dat je betaalt.’’ Veel huurders betalen volgens de Woonbond meer dan 2 euro per zonnepaneel aan de verhuurder. “Gemiddeld ligt het rond de 3 euro.” “Bij commerciële verhuur ligt het bedrag iets hoger dan bij een corporatiewoning’’, zegt ten Broeke. “Dat betekent dat de zonnepanelen huurders geld gaan kosten als de salderingsregeling verdwijnt. Wooncompagnie brengt een bedrag  in rekening variërend van 180 tot 300 euro op jaarbasis. De stopzetting van de regeling gaat in op 1 januari 2027.

De Woonbond roept daarom, samen met onder andere Vereniging Eigen Huis, Aedes en de Consumentenbond, het kabinet op om met een plan te komen, waarin blijkt dat zonnepanelen lonend blijven. De Consumentenbond komt met het voorstel om een zonnestroomsubsidie in het leven te roepen van 10 cent per kWh stroom die aan het net wordt geleverd. Tevens willen ze een verbod op terugleverkosten. 

Van de huurders met panelen wonen de meesten in een corporatiewoning. In 90% van de gevallen is de verhuurder eigenaar van de panelen. Huurders betalen hiervoor aan de verhuurder bijna altijd een vast bedrag per maand per zonnepaneel. Als dit bedrag hoger is dan €2,00 per maand, dan kosten de zonnepanelen na afschaffing van de salderingsregeling meer dan dat ze opleveren.

Bij door de ondervraagde huurders die weten hoeveel ze per paneel betalen blijkt, dat in 85% van de gevallen dit bedrag €2,00 of meer is. Als energieleveranciers terugleverkosten rekenen, pakken zonnepanelen voor huurders nog eerder onvoordelig uit. Daarom wil bijna 1 op de 3 huurders (30%) dat de panelen worden weggehaald. Het afschaffen van de salderingsregeling is voor huurders zo nadelig dat één op de drie huurders met zonnepanelen zegt ervan af te willen.

Het is de vraag wat Wooncompagnie nu gaat doen. Stopt ze met het laten installeren van zonnepanelen op daken van haar woningen en haalt ze de zonnepanelen weg van huurders die ze niet meer willen? De woningcorporatie heeft nog even de tijd om een goede beslissing te nemen. Wellicht dat ze huurders tegemoetkomt met een bonusregeling.

Huurders met zonnepanelen kunnen volgens ten Broeke ook zelf wat doen om het voordeel op zonnepanelen te vergroten. “Het kan lonend zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Daarbij kijk je vooral naar de terugleverkosten en de terugleververgoeding.”

Daarnaast kan een bonus ook net dat verschil maken waardoor het interessant wordt. Via vergelijkingssites kun je dat uitzoeken.’’ Daarnaast kun je als bewoner proberen om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct te gebruiken door bijvoorbeeld overdag de wasmachine aan te zetten. “Dit kan je een paar euro per maand schelen.’’

De Woonbond pleit ervoor dat huurders via een uitbreiding van het initiatiefrecht de mogelijkheid krijgen om bij verhuurders de plaatsing van zonnepanelen af te dwingen.

Overigens gaan alle huishoudens met zonnepanelen er gemiddeld zo’n 300 tot bijna 500 euro aan opbrengsten op achteruit. Dat blijkt uit berekeningen van energie-experts.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 8 januari 2025
Categorie: Column
Aantal views: 71
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):