Column: Wakkere krant van Nederland: we worden geplunderd
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weet het al: tussen 2022 en 2030 moeten 1,5 miljoen panden aardgasvrij zijn. In 2050 moeten de zeven miljoen bestaande woningen van het aardgas af zijn. Gaat dit lukken? De gemeente kan niemand dwingen. Het moet via overtuiging gebeuren. Tenzij de Gaswet wordt aangepast, zodanig dat gemeenten een strikte einddatum kunnen stellen voor het gebruik van aardgas.
Maar komt deze aanpassing er? De Tweede Kamer is zeer verdeeld. Aanpassing betekent dwang en dan kom je in onfrisse sfeer terecht. Menigeen zal dit ervaren als Staatsdictatuur. Wat is het alternatief? Bestaat er nog zoiets als keuzevrijheid? De burger weet zijn weg wel te vinden en kan ook rekenen tot onderaan de streep. Maar dwang is uit den boze.
De burger is niet gek en leest ook de krant en merkt tot zijn grote verbazing op dat er geen Co2-heffing wordt opgelegd aan de zware industrie. Reden: als dit gebeurt verhuizen de bedrijven naar het buitenland. Geldt dit argument dan niet voor de burgers? Nee hoor, zeggen ze in Den Haag. Daar hoeven we niet bang voor te zijn.
Hun speelveld is gering. Oftewel: zo belangrijk zijn jullie niet. Het is inderdaad het bekende chantage-argument dat van stal wordt gehaald als werkgevers zich verongelijkt voelen en via goed lobbywerk VVD en CDA aan hun kant weten te krijgen.
Het is wel zo dat de overheid met subsidies komt, bijvoorbeeld om de aankoop van elektrische auto’s en het isoleren van huizen te stimuleren en ook om de bedrijven te helpen hun bedrijfsvoering te verduurzamen, maar die subsidies moeten wel worden opgebracht. Wie krijgen de rekening?
De Telegraaf weet beter en schreeuwde vanaf de voorpagina dat de waslijst van groene ingrepen de portemonnee van de burger zal plunderen. Die burgers die niet aan de klimaatÂtafels zaten, zo schrijft de wakkere krant van Nederland, zijn overvallen met een ongekend pakket maatregelen om Nederland in de Champions League van de klimaatpolitiek te krijgen. Is het waar wat de krant schrijft? Â
We moeten wachten op de doorrekening van de plannen, maar wat de uitkomsten ook worden: het zal oneerlijk gaan. Waarom? Omdat de grootste vervuilers in ons land nagenoeg buiten schot blijven: geen heffing, maar wel subsidies. De overheid zegt dan wel dat ze met boetes dreigt als de bedrijven niet opschieten met de energietransitie, maar dat moeten we nog zien.
In plaats van de heffing, het effectiefste middel dat je kunt bedenken, gaat de overheid een bureaucratie optuigen die handen vol geld gaat kosten. Bedrijven worden verplicht met reductieplannen te komen. Deze moeten allemaal worden beoordeeld.
Bedrijven die achterblijven krijgen een boete. Dit wordt een ongelooflijk duur ambtenarencircus. Ik denk ook dat de kans groot is dat de overheid boetes intrekt. Waarom? Omdat door de boetes bedrijven in een oneerlijke concurrentiepositie worden gemanoeuvreerd. En zij van de VVD en zij van het CDA laten zich graag chanteren door het grootkapitaal. Â
Zo worden de energietransitiekosten vooral op huishoudens en kleine bedrijven afgewenteld. Daarmee is een faire verdeling van lasten al vanaf de start besmet geraakt.
Eugeen Hoekstra
Â
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal