Column: Vattenfall beboet zonnepaneelbezitter

Het is bijzonder handig. Overal in je huis stopcontacten waar je je apparaten kunt inpluggen. Je stofzuiger. Je telefoonoplader. Je computer. We kunnen er niet meer buiten. Overal in het land zie je hoogspanningsleidingen voor het transport van stroom. Maar ook de grond onder ons ligt vol met leidingen. Tot in de verste uithoeken van Nederland is het mogelijk om een aansluiting te krijgen. Het is een wijdvertakt netwerk dat tenslotte eindigt in een wirwar van leidingen dat eindigt bij je stopcontact. Elektriciteit is onmisbaar voor de moderne mens.

Maar veel elektriciteitscentrales wekken met fossiele brandstof niet-duurzame energie op en zijn belastend voor het milieu. Reden voor de overheid om duurzame maatregelen zoals het isoleren van je huis en het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Zo is onlangs zelfs de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Inmiddels zijn er veel huizenbezitters die zulke dingen hebben aangeschaft en klagen energiemaatschappijen dat het stroomnet te ‘vol’ zou zijn. Vreemd is het dan ook dat wethouder Lilian Peters pleit voor een immens veld zonnepanelen (2,5 miljoen) op het IJsselmeer. Het stroomnet kan dat toch niet aan?

Om tegemoet te komen aan de wens van de overheid om te verduurzamen, leg je je dak vol met zonnepanelen. Je kunt de door jouw panelen opgewekte energie wegstrepen tegen wat je daadwerkelijk verbruikt. Dat heet ‘salderen’. De energie die je panelen in de zomer produceren zou je in de winter kunnen gebruiken om je huis te verwarmen met straalkachels.

Maar het beste kun je energie-slurpende apparaten zoals een wasmachine en een wasdroger aanzetten als de zon schijnt. Dan draaien die apparaten direct op zonne-energie en worden de kilowatturen niet aan het net teruggeleverd. Kortom, bezitters van zonnepanelen zijn goed bezig en werken mee aan de verduurzaming van energie.

Helaas legt de ene na de andere energiemaatschappij zonnepaneelbezitters een boete op. Ze noemen het ‘terugleverkosten’. Waarschijnlijk staat het woord nog niet in de dikke Van Dale. Je betaalt omdat je stroom teruglevert aan Vattenfall of aan één van die andere bedrijven. Je levert een product en moet daar geld voor betalen. Dat is toch heel vreemd? De vraag is of dat zomaar mag. Je wordt nu geconfronteerd met een fikse boete. Er zijn zelfs mensen die er aan denken hun zonnepanelen uit te schakelen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

NSC Kamerlid Wytske Postma kwam er even tegen in het geweer. Het leek er even op dat alle coalitiepartijen het met haar eens waren. Zo’n boete werkt namelijk verstorend bij de energietransitie en zal menigeen weerhouden van de aanschaf van zonnepanelen.

Maar volgens de laatste berichten was Postma iets te enthousiast en is zij door haar partij teruggefloten. PVV, NSC, VVD en BBB vinden de terugleverboete blijkbaar geoorloofd. Kassa voor de aandeelhouders van Vattenfall…

Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. AH
  AH zegt:

  precies Dirk de grootmachten jatten ons netwerk om daar lucratief geld te verdienen en dat netwerk is betaald door de burgers , de kleine burger moet bloeden en de grootgrutters gaan groeien en bloeien maar vooral cashen dus ploffen ze overal weilanden vol maken er geluidschermen mee enz. maar die worden niet uitgeschakeld .
  De energie boeren doen afslof ze de stroom affakkelen en niets opbrengt maar voor zo ver mijn kennis rijkt lost stroom niet vanzelf op of zo , dus wat gebeurt er nu met onze stroom ?? wie het weet mag het zeggen.
  Ik zie in ieder geval geen vrachtwagens met grote opslag van stroom rondrijden om het te verhuizen naar daar waar stroom nodig is .
  Dat de stroom prijzen zo fluctueren is de schuld van de energie markt zelf en de speculanten in deze markt en niet die van de burger .
  Het komt doordat de markt zich afhankelijk heeft gemaakt van weersomstandigheden door zulke grote parken aan te leggen met andere woorden zij produceren zelf veel te veel als het waait of de zon schijnt en geven de burger de schuld omwille van zelfgewin

 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Vreemd is het dan ook dat wethouder Lilian Peters pleit voor een immens veld zonnepanelen (2,5 miljoen) op het IJsselmeer. Het stroomnet kan dat toch niet aan?
  En die enorme hoeveelheid panelen op de geluidswallen langs de ringweg in Alkmaar ook maar eens te noemen……. we worden gewoon belazerd.

Reacties zijn gesloten.