Column: Toilet van 70.000,-

De gemeente Zijpe heeft 70.000,- nodig om het toilet in de hal van het Zijper gemeentehuis op te knappen. 70.000 euro.

Toen ik het las knipperde ik een paar keer met mijn ogen, keek ik of ik het aantal en goed had geteld en fronste ik mijn wenkbrauwen. Het stond er echt. 70.000 euro voor een nieuw toilet in de hal van het gemeentehuis. Even omrekenen: dat is bijna 155 duizend ouderwetse Hollandse guldens. Een bedrag waar je pak hem beet 15 jaar geleden een compleet hoekhuis voor kocht.

Het nieuwe toilet moet er volgens het Zijpe college komen omdat de bestaande toiletgroep 3 jaar geleden niet is meegenomen toen het gemeentehuis werd verbouwd. En de huidige toiletten zouden niet representatief zijn.

Ik probeer me al een hele tijd voor te stellen wat dat inhoudt: een representatief toilet van 70.000 euro. Gouden deurknoppen, marmer op de grond en de wanden, een zelfreinigende bril zodat besmettelijke bacteriën geen enkele kans meer maken, fluweelzacht toiletpapier, vochtige doekjes voor sterk vervuilde billen, sfeerverlichting in de plafonds, elke dag een verse bos prachtige rozen, voldoende beenruimte, een koffieautomaat in de hoek voor als de boodschap wat langer duurt, een recente leesportefeuille, smaakvolle muziek op de achtergrond. En natuurlijk een wachtruimte, want een toilet met zo veel luxe zal wel extra bezoekers trekken.

Dan heb ik het nog niet over de officiële opening van de nieuwe bezienswaardigheid, met drumband, fanfare, de Koningin voor het doorknippen van het lint en natuurlijk champagne toe. Eigenlijk krijg je best veel voor € 70.000,-.
De verslaggevers van Schagen FM zijn redelijk thuis op het Zijper gemeentehuis. Ze kennen de bestaande toiletten in de centrale hal. Die zien er goed verzorgd uit en zijn ruim genoeg voor een korte of lange boodschap. Er staan nooit lange wachtrijen, het ruikt er altijd fris en het toiletpapier is zelden op. Je zou denken dat een mens niets meer te wensen heeft. In Zijpe denken ze daar dus duidelijk anders over.

En daarmee laat het gemeentebestuur zien hoe makkelijk het is om geld van een ander uit te geven, want laten we eerlijk zijn: de inwoners betalen de voorziening. Dat zijn er ruim 11.000. Dus denk eraan als u uw boodschap straks gaat doen op het nieuwe toilet: u heeft er € 6,36 voor neer moeten tellen. Naar het toilet in het Makado Centrum in Schagen is een stuk voordeliger, en daar wordt u nog vriendelijk gedag gezegd ook door de toiletjuffrouw die, nadat u uw boodschap heeft gedaan, de resten opruimt.

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: