Column: Scheefbouw hier tussen stad en dorp
Het bouwen van woningen in Schagen Oost heeft minder prioriteit dan het bouwen van woningen in de dorpen en kernen. Zo is in de door de gemeenteraad aangenomen motie van D66 en GroenLinks op 9 juli te lezen. Want de motie roept het college op een keuze te maken in de ontwikkeling van woningbouw in de hele gemeente Schagen, waarbij de prioriteit zal liggen bij plannen in dorpen en kleinere kernen. De overweging voor deze oproep is dat de bouw van woningen in de kleine kernen nu urgenter is dan woningen in Schagen Oost en dat het ontbreken van voldoende nieuwbouw de leefbaarheid in de kernen verder aantast. Ik ben bang dat het college de motie niet uitvoert.
Het is waar dat binnen de bebouwde kom van de stad Schagen voldoende woningen kunnen worden gebouwd en het is ook waar dat bouwen in Schagen Oost geld weghaalt dat hard nodig is voor investeringen in de kernen. Oftewel je kunt het geld maar één keer uitgeven. Dus vindt de meerderheid van de gemeenteraad dat het college de prioriteiten verkeerd aanvliegt.
Het college antwoordt dat het wil bouwen naar behoefte. Met de wens om in elke kern een bouwkraan te hebben staan. Die wordt niet vergeten meent het college. De gemeenteraad lees de stukken niet goed. Op dit moment, zo zegt het college, worden zo’n 90-100 plannen opgepakt in alle kernen, waarvan ca. 13 plannen in de stad Schagen. Allemaal te lezen op het dashboard woningbouw. Toch deugt dit antwoord niet. Ten eerste worden de meeste woningen gebouwd in de stad en niet in de dorpen en kernen en ten tweede gaat het college niet in op Schagen Oost. Een meerderheid van de raad vindt dat dit plan op een lager pitje kan.
Volgens het dashboard van de gemeente Schagen staan er 47 woningbouwprojecten in de planning voor in totaal 4.107 nieuwbouwwoningen. Hiervan komen 2.504 woningen in de stad Schagen, oftewel 61%. De veronderstelling dat de meeste huizen in de stad verrijzen en niet in de dorpen, klopt dus.
Er zijn ook initiatieven van burgers die in eigen beheer woningen willen bouwen. Dit gaat uiterst stroef. Welk initiatief van deze initiatievenlijst wordt er opgepakt? Dat is afhankelijk van onder meer de vraag naar nieuwe woningen in de kernen ten opzichte van het huidige bouwprogramma. Het college geeft aan om eerder een woningbouwproject op te pakken in een kern met geen ander woningbouwplan, dan in een kern met reeds drie lopende woningbouwplannen.
In Schagerbrug worden binnenkort 23 goedkope en middeldure rijwoningen opgeleverd, zelf gerealiseerd door CPO Dijkzicht. De PvdA schrijft op haar eigen website dat het geen makkelijke weg is. “De groep is begin 2021 gestart en krijgt straks begin 2025 de sleutel in handen, een traject van 4 jaar. In die tussentijd is er veel overleg nodig geweest waar de nodige uren in zijn gestoken. Om zo goedkoop mogelijk te kunnen bouwen is er gekozen voor fabrieksbouw. Wrang detail is dat het inkoopvoordeel wat men daarmee dacht te behalen in een hogere grondprijs is gaan zitten. Ook begin 2021 is er een CPO groep gestart in Tuitjenhorn, voor een project met een 40-tal woningen aan de Bogtmanweg. Helaas zit dat nog steeds in de startfase door allerlei hobbels die gaandeweg aan het licht kwamen.” Tot zover de analyse van coalitiepartij PvdA. Overigens is het college niet van plan gemeentegrond goedkoper te maken.
Het college meent dat het met zijn antwoord de aangenomen motie heeft uitgevoerd. Dat is natuurlijk niet zo. De gemeente bevoordeelt de stad ten koste van de dorpen en kernen en stimuleert op geen enkele manier bouwinitiatieven van inwoners. Het is te hopen dat de gemeenteraad het college nog eens aan zijn oren trekt.
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!