Column: Roompottiseert Callantsoog?

Bijna iedereen gaat graag op vakantie. Slechts een enkeling blijft liever thuis. In de Kop van Noord-Holland is er veel te beleven en veel plekken zijn aantrekkelijk voor toeristen. Zo is er in Anna Paulowna een heuse dierentuin die op mooie dagen veel bezoekers verwelkomt. Onlangs is er een prachtig verblijf voor de papegaaien gerealiseerd. Bovendien is men druk bezig om een opvanglocatie voor walvisachtigen te bouwen. De dierentuin is een publiekstrekker van de bovenste plank.

Maar wat deze regio bovenal toeristische kwaliteit verschaft is natuurlijk het strand. Van Den Helder tot Petten: er is genoeg strand voor massa’s mensen. Maar is dat wel zo? Callantsoog is in de zomer propvol. Niet alleen mensen die daar een vakantieverblijf hebben gehuurd, maar ook dagjesmensen komen er naar toe om op het strand te recreëren.

Zon, zee en zand. Het is al lang niet meer zo dat alleen lokale ondernemers er een boterham mee verdienen. Langzamerhand blijken multinationals de toeristenbranche over te nemen. Zo heeft een Callantsoger ondernemer onlangs zijn camping in Groote Keeten verkocht aan Roompot. Onder het merk ‘Quirios’ realiseerde de multinational nu ook een 90 bungalows tellend park onder de rook van Callantsoog. Roompot is met 200 parken in Europa één van de marktleiders in de vakantieparken branche en heeft een omzet van 400 miljoen. Als Landal wordt overgenomen zal Roompot zo’n 300 parken in bezit hebben. Nederland is in snel tempo aan het ‘roompottiseren’. Het gevaar is dat oudere parken geen bezoekers meer krijgen en verpauperen.

Roompot wilde het park in Callantsoog zo ‘duurzaam’ mogelijk bouwen. Biologisch bollenkweker John Huiberts is ingeschakeld om de pretentie van duurzaamheid kracht bij te zetten. Hij mag wat land gebruiken om daar zijn duurzame bollen in te planten. Daar gaat Roompot prat op. En ook twee jonge ondernemers die thee maken van (on)kruiden mogen op het land van Roompot hun ding doen. Daar gaat Roompot ook prat op. Naast iedere bungalow is een hoop zand gestort en beplant met ‘authentiek’ helmgras. Duurzaamheid en biodiversiteit zijn hierbij bijna verworden tot handelsmerken. Helaas is Roompot geen ideële onderneming zonder winstoogmerk. Het is een multinational Er moet geld verdiend worden. En dan liefst zoveel mogelijk.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Als ik twee dagen in augustus een cottage (de High Tide Adventure) wil huren moet ik daar € 530 voor op tafel leggen. Dat is heel veel meer dan de kosten voor een hotel inclusief ontbijt. Roompot wil met het park ‘de ziel van Callantsoog’, wat dat dan ook moge zijn, voor de gasten zo ‘tastbaar mogelijk’ maken. En dat mag wel wat kosten.
Al veel wetenschappers wezen erop dat toeristische regio’s een ‘cycle of evolution’ doormaken. Die evolutie kent een aantal stadia en eindigt met stagnatie of zelfs neergang van zo’n toeristische trekpleister, in dit geval een badplaats. Op dit moment kan er nog veel geld worden verdiend en nemen grote bedrijven dat graag van plaatselijke ondernemers over. Tot er een verzadigingspunt is bereikt en bepaalde categorieën vakantiegangers het voor gezien houden. Het is dus zaak voor beleidsmakers/politici om preventief te handelen voordat er de klad in komt. Dat gebeurt helaas niet want het landschap van Callantsoog staat onder grote druk. Er komen steeds meer vakantiewoningen. Bovendien is de capaciteit van het Callantsoger strand niet onbeperkt. Vakantiegangers en dagjesmensen vullen Callantsoog en het strand.

Het is af en toe propvol. Met recht mag het massatoerisme heten. Ik heb nog even gekeken naar wat cijfers. Callantsoog heeft 2505 adressen, waarvan er 1141 een woonfunctie hebben en 1082 een logiesfunctie. Het aantal tweede woningen kan op korte termijn het aantal woonhuizen overtreffen. Dat vertaalt zich in een dalend aantal inwoners. Ieder jaar wat minder. Callantsoog vergrijst daarnaast in snel tempo. Meer dan de helft van de 2385 inwoners is ouder dan 45 jaar.

Callantsoog wordt niet alleen overspoeld met allerlei soorten vakantieverblijven, maar ook blijkt het tweede woningbezit groot te zijn. Hoog tijd dat er een beleid wordt gevoerd dat ook rekening houdt met de negatieve gevolgen van deze ontwikkeling op langere termijn…

Kees Zwaan

Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
6 antwoorden
 1. Harrie Nak
  Harrie Nak zegt:

  Wat een warrige column. Welk punt wil de schrijver nu precies maken?

  Vooropgesteld: ik ben geen voorstander van eindeloos vakantiehuizen bouwen aan de kust. Heb wel moeite met de argumenten.

  Teveel toeristen?
  Denk het niet want ergens anders deelt hij zijn zorg dat oudere parken verpauperen en verdwijnen. Die oudere parken zorgen toch ook voor toeristen?

  Minder inwoners?
  Callantsoog zou snel vergrijzen. Callantsoog vergrijst in ieder geval minder snel dan gemiddeld in NL. Vorig jaar was 55% van de NLers 40+.
  Maar wat heeft dit te maken met de komst van de Roompotten van deze wereld? Meer toeristen = meer werk = reden voor jongeren zich te vestigen in Callantsoog (moeten ze wel een woning kunnen krijgen, true).

  Het groot-kapitaal pikt alles in?
  Wel wat accomodaties betreft, maar waar gaan al die toeristen eten, boodschappen doen, surfplank huren, etc? Precies. Bij de lokale ondernemer.

  De cycle of evolution
  Komt de verzadiging door de grote bedrijven of door te beperkte doorontwikkeling? Door wie dan ook. En de overheid moet dit voorkomen??

  Te duur voor de gewone man?
  €530 voor 2 dagen is voor veel mensen inderdaad een hoop geld. Maar is dit nu het punt dat hij wil maken. Een andere ondernemer zal niet veel minder vragen. Vraag en aanbod weet u nog?

  Krijg het gevoel dat Kees zijn socialistische inborst hier laat spreken. Idem inzake het moeten ingrijpen door de overheid en het afgeven op het grootkapitaal.

  Als Kees zich zorgen maakt om de ‘vertoeristisering’ van Callantsoog (zoals bv Amsterdam en Venetie) dan moet hij dat zeggen. En niet klagen dat Roompot de oudere parken verdringt. Lood om oud ijzer.

  Ben het geheel eens met het punt inzake greenwashing door Roompot, maar ook dat heeft niets te maken met teveel toeristen.

  Beantwoorden
 2. Jack
  Jack zegt:

  Ik ben nog elke dag blij dat ik dat dorp ontvlucht ben. Een groot moffenkamp in de zomer, rijtjeshuizen waar de buren links en rechts aan luidruchtige Duitsers verhuren en zelf maanden naar het buitenland gaan. De gemeente doet er geen flikker aan, alles voor de toerist.

  Beantwoorden
 3. AH
  AH zegt:

  citaat duurzaamheids programma Schagen Klimaatadaptatie: Het doel is een klimaatbestendige en water robuuste leefomgeving in 2050.
  Dat betekent dat de leefomgeving dan zodanig is ingericht dat de gevolgen van
  klimaatverandering (heviger neerslag, hitte, langdurige droogte, verzilting en overstromingen)
  niet leiden tot onacceptabele schade.

  Beantwoorden
 4. AH
  AH zegt:

  ook voor het hotel in Groote Keeten komen de Amerikanen geld doneren gaat het gerucht tja de gemeente is zo dom dat ze zelf niet inzien dat het qua infra helemaal niet kan Callantsogers hebben niet gezien dat er een groter riool is gekomen of een separaat riool voor dat park inwoners lopen nu schade op aan hun woningen omdat riool overbelast raakt het milieu veranderd ja maar het aantal aansluitingen is veel te groot voor het riool stelsel dat door gemeente steeds zwaarder word belast , gevolg wateroverlast schade . in 2050 moet het riool klaar zijn voor de stres van het weer Gemeente heeft geen cent om de kont te krabben , weer mooi verhaal maar er gaat niks van terecht komen want de gemeente blijft met geld smijten

  Beantwoorden
 5. Dirk van Egmond
  Dirk van Egmond zegt:

  20 jaar geleden waren er nog 2750 inwoners en had de basisschool bijna 300 leerlingen.
  Nu dus 2385 inwoners en nog geen 100 leerlingen op de basisschool.
  De eigenaar van Roompot is KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co.) een Amerikaans bedrijf, wat een bedrijfsmodel heeft door met geleend geld (leveraged buy out) bedrijven te kopen. De Rente over de schulden mag je in Nederland aftrekken van de belasting waarmee je dus minder belasting betaal over je winst. (hefboom werking).
  En zo gaat de meeste opbrengst van dit park naar zijn investeerders.
  Zolang we op liberale partijen die marktwerking nastreven stemmen, worden we collectief armer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: