Column: Representeert de gemeenteraad de burgers?

Rutger Castricum voelde Theo Meskers eerder dit jaar aan de tand over het waterverbruik van datacenters. Aan het eind van het interview vroeg Castricum zich af of Meskers in 2022 nog wel wethouder zou zijn. Meskers reageerde met ‘als het aan mij ligt wel’. Verrast was ik dan ook wel een beetje toen Meskers onlangs in de krant verklaarde ‘niet in de wachtkamer te willen zitten’. De VVD pruimt hem blijkbaar niet meer als lijsttrekker en als wethouder. Dat is geen wonder want hij ligt slecht bij het liberale electoraat. Hem als politieke leider handhaven zou flink wat stemmen gaan kosten. En koste wat kost wil de VVD haar machtspositie in Hollands Kroon handhaven. Daar offeren ze een ‘poppetje’ als Meskers graag voor op. Nadat Meskers in 2017 moest aftreden verklaarde hij meteen dat zijn rol nog niet was uitgespeeld. Dat kwam ook uit: een wethouder die wegens incompetentie de laan was uitgestuurd mocht breedlachend weer deel uitmaken van het college. Maar nu liggen de zaken anders. Meskers gaat de VVD stemmen kosten en dat mag niet. 

Nog maar enkele maanden te gaan en we mogen onze volksvertegenwoordigers weer kiezen. We gaan er nog steeds van uit dat onze vertegenwoordigers onze belangen zullen behartigen. Dat is helaas een illusie. Ondanks het brede verzet vanuit de bevolking tegen datacenters kozen de VVD, het CDA en de ouderenpartij SHK toch voor een flinke uitbreiding van die dingen in de Wieringermeer. De bewoners wilden het niet, dus zou je denken dat onze vertegenwoordigers ze steunen door er ook tegen te zijn. Nee, de coalitie hield voet bij stuk met Meskers als de grootste fan van MIcrosoft. Een raadslid van de VVD kon zich niet verenigen met het standpunt van zijn partij en scheidde zich af: fractie Lars Ruiter. Een raadslid van de ouderenpartij kon zich ook niet met het standpunt van zijn partij verenigen en scheidde zich af: fractie Jeff Leever. Beiden hebben zich begin 2021 aangesloten bij Onafhankelijk Hollands Kroon, waardoor OHK nu een vijfkoppige fractie heeft. Leever en Ruiter maakten een principiële keuze. 

Dat kun je niet zeggen van een raadslid als Peter Meijer, die tegen datacenters is en er toch vóór stemde. Meijer wil bijvoorbeeld ook de biodiversiteit bevorderen maar conformeert zich aan de neoliberale, natuuronvriendelijke koers van het college en is daardoor niet geloofwaardig. Hij is een onvervalste jaknikker. Zit hij in de raad voor een welkome aanvulling van zijn ouderdomspensioen? In ieder geval niet uit idealisme.

OHK stemde tegen de contractverlenging met Incluzio vanwege de dubieuze monopoliepositie van het bedrijf. En kort geleden ook tegen het gewijzigde huisvuilbeleid. Daarmee lijken ze goed geluisterd te hebben naar de inwoners. Is OHK een protestpartij? Ik kom er helaas niet achter of OHK nu ideologisch links of rechts is. Is het misschien gewoon een populistische partij? Feit is wel dat OHK de oppositie aanvoert. Ik geef de mannen van OHK het voordeel van de twijfel. OHK zou volgend jaar hoge ogen kunnen gooien omdat zij naar de kiezers heeft geluisterd. En dan zal het politieke spectrum er heel anders uitzien. Het bestuur van de VVD is zich daarvan bewust door Meskers de laan uit te sturen. De liefde voor datacenters zal er echter niet door verdwijnen.

Volgend jaar zal er geen LADA geluid meer te horen zijn. Henk van Gameren is de laatste der LADA-Mohikanen. LADA kwam op als protestpartij tegen de opname van Niedorp in een groter geheel. LADA aanhangers wilden dat Niedorp een zelfstandige gemeente zou blijven. De doelstelling van LADA was zo populair dat de partij veel steun en -stemmen kreeg. Ze werd zo groot dat deelname aan het college van B&W mogelijk werd. Al gauw bleek dat de keuze van LADA voor Frits Westerkamp als wethouder een verkeerde keuze was. Al snel conformeerde hij zich aan de neoliberale koers van het college en veronachtzaamde de strevingen van LADA. Het gevolg was dat de partij volledig instortte en volgend jaar de kiesdeler niet meer zal halen. Maar ook bij de bejaardenpartij was niet alles koek en ei. Bestuurders stapten op toen bleek dat de wethouder én de fractieleider zich volledig ontpopten als neoliberalen. Het blijkt dat SHK vooral een partij is die opkomt voor rijke bejaarden en niet voor arme AOW’ers. De kiezer wordt bedot, want nog steeds is het ‘eigen schuld, dikke bult’ principe bij de senioren van kracht. Ga je als oudere een lekker partijtje tennissen en breek je je arm daarbij, dan zou je volgens dat principe zelf voor de kosten moeten opdraaien: een superrechts, conservatief idee. In hoeverre wordt je als kiezer nog gerepresenteerd in de gemeenteraad?

Kees Zwaan


Publicatiedatum: 22 november 2021
Categorie: Column
Aantal views: 189
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
  1. Johan de Vet
    Johan de Vet zegt:

    Beste Kees, Maak je je ook nog even druk om het ambtenarenkorps? Dat hoort ten dienste van de lokale bevolking en bedrijven te zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: