Column: Moet zorgwethouder Van Gent ook weg?

Detacheringsbureau CareAbout heeft het faillissement van Co-Med aangevraagd wegens het niet betalen van een openstaande rekening. De hoogte van die rekening is niet bekend maar als Co-Med blijft weigeren te betalen zal a.s. dinsdag hoogstwaarschijnlijk het doek vallen voor Guy Vroemen en zijn kompanen van Co-Med. Ze zijn dan failliet.

Het betekent dat een zeer groot aantal mensen in Nederland geen huisarts meer zullen hebben. De huisartsenzorg was bij Co-Med al ver onder de maat en nu zal Co-Med geheel van het toneel verdwijnen. Naar verluidt zullen 50.000 mensen op zoek moeten gaan naar een nieuwe huisarts. En juist die liggen niet voor het oprapen om het zo maar eens te zeggen. Zorgverzekeraars zijn nu een ‘noodplan’ aan het maken. Wat zal er gebeuren in Anna Paulowna? Maakt Mary van Gent de weg vrij voor een nieuwe zorgcowboy in gezondheidscentrum De Ontmoeting? Het toelaten van weer zo’n zorgcowboy past in ieder geval goed bij haar neoliberalistische overtuigingen. Maar wij, als inwoners van Anna Paulowna, zitten met de gebakken peren. Van Gent kan zo weer een andere op winst beluste huurder kiezen. Er zijn namelijk tientallen van dergelijke ‘ketens’ zoals Co-Med in de gezondheidszorg werkzaam die hun kapitaal inzetten om er grove winst mee te maken. Een kritische huisarts is van mening dat ‘de financiële interesse van aandeelhouders en investeerders in huisartsenzorg aangeeft dat de maatschappij afzakt naar steeds meer geld te willen verdienen áán iets (in dit geval dus aan de zorg), in plaats van door te werken ín iets.’

Het verdienmodel van Co-Med was – ik spreek maar in de verleden tijd- gebaseerd op het incasseren van de abonnementsgelden gecombineerd met een verschraalde huisartsenzorg. Co-Med had praktijken waar totaal zo’n 50.000 mensen zijn ingeschreven. Dat komt grof geschat op zo’n acht miljoen euro omzet per jaar. Daar probeerde eigenaar Guy Vroemen zoveel mogelijk geld van over te houden. Vroemen heeft zich blijkbaar te veel geld uit Co-Med toegeëigend waardoor hij de rekeningen niet meer kon betalen en zakt daardoor nu door het ijs.

Het callcenter van Vroemen en co bleef achter met slechts één medewerkster die alle telefoontjes voor Co-Med uit het hele land moest beantwoorden! Eén van de assistenten beoordeelde dat als een levensgevaarlijke situatie. Een andere medewerker van Co-Med verklaarde dat het bedrijf eigenlijk als een soort piramidespel werkte en dat daarbij het belang van de patiënt beslist niet voorop stond.

De laatste maanden moest je als Co-Med klant (Co-Med zag mensen niet als patiënt maar als bron van inkomsten) eerst persoonlijk naar Breezand om een afspraak met een arts (praktisch gesproken bestaat de huisarts bijna niet meer) te maken. Telefonisch was dat onmogelijk.

Het gezondheidszorgsysteem moet grondig op de schop. Huisartsenzorg mag geen verdienmodel zijn voor privaat vermogen en aandeelhouders. Huisartsenzorg is zo belangrijk dat we terug moeten naar de ‘gewone’ dorpsdokter die zijn patiënten kent en fatsoenlijk te woord staat. Een dokter die zijn zakken niet vult over de ruggen van zijn patiënten.

Nu is het zaak voor onze zorgwethouder om een goede, betrouwbare huurder toe te laten in het gezondheidscentrum. Zij kan zich er niet mee afmaken door een kort ‘daar ga ik niet over’. Hopelijk stopt zij er mee de (huisartsen)zorg over te blijven leveren aan de markt. Een kritische lezer van NoordkopCentraal merkte op dat zij net als haar collega Peters zou moeten aftreden. Hij zegt:  ‘De wethouder die verantwoordelijk is voor de zorg en het verdwijnen  van  de huisartsenzorg zou ook moeten opstappen.’ De huisartsencrisis in Anna Paulowna en Breezand is dan ook mede aan  haar weinig kritische opstelling te wijten…

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):