Column: Koopkracht schiet omlaag, Schagen verhoogt de belastingen !
De koopkracht schiet omlaag en de gemeente Schagen verhoogt de belastingen alsof er niets aan de hand is. Door corona dalen de inkomsten, burgers en ondernemers zien hun verdiensten teruglopen, in het bijzonder de Zzp’ ers en flexwerkers en door de oplopende inflatie is het leven een stuk duurder geworden. Het is daarom onbegrijpelijk dat de gemeente Schagen in crisistijd de belastingen en heffingen flink verhoogt volgend jaar.
Zo gaat de afvalstoffenheffing met 5% omhoog. Er is alle reden om dit niet te doen. Het Deltavirus hebben we amper achter de rug of de volgende plaag dient zich aan in de vorm van een nieuw virus dat nog besmettelijker lijkt te zijn dan zijn voorganger. Met alle ontwrichtende gevolgen van dien.
De koopkracht giert naar beneden en dat is slecht voor de portemonnee van ondernemers en burgers. Maar niet voor de gemeente die haar schuldenlast omlaag ziet gaan door de inflatie, terwijl de lage rente doorwerkt ook in het voordeel van de gemeente. Nu is het de tijd om een pas op de plaats te maken en burgers een jaartje te ontzien. Dit jaar zijn de sociale huren niet omhoog gegaan. Het kan dus wel dat een overheidsinstantie dit zo beslist. De gemeente kan dit ook doen.
De grootste factor die van belang is voor huishoudens is de inflatie. Deze bereikte in november 5,2 procent, een hoogte die niet meer gezien is sinds 1982. Als de gemeente de tarieven ook opschroeft, dan wordt de situatie er niet beter op voor de huishoudens.
Neem de OZB, de onroerende zaakbelasting voor woningen, de gemiddelde WOZ-waarde steeg tussen 2020-2021 met tientallen procenten. De gemeente Schagen houdt hier rekening mee door het tarief wat te verlagen, namelijk van  0,1235% in 2021 naar 0,1130% in 2022. Dit is 8,5% omlaag. Te weinig om een flinke aanslag te voorkomen. De afvalstoffenheffing voor een gezin hakt er ook in en wordt een kleine € 400,-, terwijl de rioolheffing met maar liefst € 20,- per huishouden omhoog gaat.
Elektriciteit is driekwart duurder dan in november vorig jaar. Gas stijgt ruim de helft in prijs en benzine is ruim 31 procent duurder dan een jaar eerder. Voor kleding moeten Nederlanders ruim 5 procent meer betalen. Eten en drinken is 1,1 procent duurder geworden, waarmee de prijzen voor voedingsmiddelen veel harder zijn opgelopen dan in oktober. Onder andere koffie, aardappelen en fruit kosten meer.
Huishoudens moeten nu worden ontzien. Velen verkeren in zwaar weer. Dit geldt met name voor mensen die leven van een uitkering en ouderen die hun koopkracht al jaren zien teruglopen en worden door de stijgende inflatie extra getroffen. Wellicht komt de regering met maatregelen om de koopkrachtreductie te herstellen, maar dan kan het niet zo zijn dat gemeenten doen alsof hun neus bloedt en een eventueel koopkrachtherstel tenietdoen.
De gemeente redeneert vanuit de bedrijfsfilosofie dat ze kosten maakt en deze vanzelfsprekend doorberekent aan de klanten. Maar de gemeente is ook een politiek orgaan, waarbij ook andere motieven een rol spelen zoals maatschappelijke omstandigheden die nopen tot terughoudendheid richting haar inwoners.
De tegenwerping zal zijn dat Schagen geld tekort komt en moet bezuinigen. Dit mag zo zijn, Schagen heeft niettemin altijd oog gehad voor de negatieve effecten van de corona-crisis op haar inwoners en ondernemers. De huidige inkomenscrisis onder de huishoudens heeft alles te maken met corona. Enige consistentie mag je toch verwachten van de gemeente. Of niets soms?
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal