Column: Kinderboerderij lakmoesproef burgerparticipatie

Stadsboerderij of kinderboerderij – het is om het even, belangrijk is dat het dierenparkje in de Waldervaart behouden blijft. Enkele inwoners van Schagen hebben zich verenigd in een stichting die met een plan komen zo  goed dat het college het niet kan afwijzen. Een burgerinitiatief van formaat is het en dat moet zeer ernstig genomen worden.

Ik herinner me het burgerinitiatief van het strandje aan de Wiel, ik was toen wethouder en heb er alles aangedaan dat het er kwam ondanks aanvankelijke tegenwerking van de provincie: de Wiel is een provinciaal monument. Door gezamenlijke inspanning van burgers en gemeente ging de provincie overstag en is het strandje er gekomen en kijk maar met wat voor succes.

Bij de kinderboerderij is de situatie veel minder gecompliceerd omdat in feite gaat om voortzetting van de huidige situatie: boerderij plus dierenpark. Er lopen hier regelmatig geiten en schapen rond en vroeger stonden er ook paarden. Maar helaas steekt het college een spaak in de wielen door te besluiten de boerderij te verkopen aan de hoogste bieder.

Het parkje valt buiten de transactie, laat de gemeente weten, alsof je een kinderboerderij kan realiseren zonder boerderij. Wel een rare redenering. ‘We verkopen het huis, maar het erf houden we erbuiten’ of ‘we verkopen het gemeentehuis, maar de balies blijven buiten schot.’

Een kinderboerderij zonder boerderij bestaat niet. De dieren moeten ook een keer naar binnen, bijvoorbeeld als het weer echt slecht is, het hard vriest of sneeuwt. Maar ook als een dier ziek is en beter naar binnen kan, bijvoorbeeld op voorschrift van de dierenarts. Het college wil de boerderij verkopen als woonboerderij maar daarmee ondermijn je het plan van de kinderboerderij.

Het college wil geld beuren en zet de boerderij in de verkoop als woonboerderij. De stichting Kinderboerderij wil dat de boerderij zijn agrarische functie behoudt en als zodanig in de verkoop gaat. Het is logisch dat de stichting de boerderij wil kopen, maar waar moet het geld vandaan komen. Als de stichting de lasten van het beheer en onderhoud van de boerderij voor haar rekening neemt kan de koopprijs flink omlaag. Het voordeel voor de gemeente is dat ze geen eigenaar meer is van de boerderij en er de (kapitaal)lasten niet meer van heeft. Kapitaliseer het voordeel en je weet de baat.

Het exploiteren van een kinderboerderij is geen kattenpis. Er komt veel bij kijken: dierenzorg, voeding, veterinaire  zorg, wettelijke regels, hygiëne, onderhoud, bemensing en financiën. Gelukkig bestaat er een landelijke vereniging van kinderboerderijen die tot steun kan zijn. In de stad Schagen  is nog een kinderboerderij. Deze is gesitueerd bij de Nes. Deze bestaat al meer dan vijf jaar.

Het laatste nieuws is dat de Kibo op slot is gezet wegens gebrek aan vrijwilligers. Wie verzorgt hier nu de dieren? Het kost de organisatie hier de grootste moeite om vrijwilligers te vinden om de dieren te verzorgen, getuige de mededelingen op haar website. Zeker een punt van aandacht voor de stichting in de Waldervaart.

Het stichtingsbestuur is hard aan het werk om met een gedegen plan te komen richting de gemeenteraad op 3 september. Gelukkig zijn er fracties die positief staan tegenover de plannen van de stichting. Zij begrijpen dat een burgerinitiatief niet zomaar van tafel kan worden geveegd. De kinderboerderij is de lakmoesproef voor de gemeenteraad om te laten zien dat hij burgerparticipatie van het zuiverste water, want dat is het, inderdaad zeer ernstig neemt. In ieder geval moet de raad de verkoop van de boerderij zien uit te stellen. Ik heb het idee dat wethouder Beemsterboer hier niet voor gaat liggen.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):