Column: Is zwembad De Wiel voor iedereen toegankelijk?
Op 28 augustus werd de gemeenteraad toegesproken door Teun van Etten. Hij pleitte voor de komst van een zogenaamde ‘sportcampus’ in Schagen. Hij zou graag alle sportaccommodaties op één plek willen realiseren. Al die gebouwen, inclusief het zwembad, zouden toch al aan vervanging toe zijn. De realisatie van een dergelijk complex zou zo’n slordige 30 miljoen gaan kosten. Niet getreurd, want op de vrijgekomen plekken kunnen woningen worden gebouwd.
Merieke Bredewold heeft er wel oren naar en wil graag een dergelijke grootschalige accommodatie. En wethouder Joke Kruit (JESS) wil het ook graag. Teun van Etten, wie is dat eigenlijk? Op zijn LinkedIn account staat te lezen dat hij directeur ‘Social Leisure’ en voorzitter van de werkgeversvereniging in de zwembadbranche is. Hij stelt op zijn account dat ‘financiële ondersteuning van een gemeente voorheen vanzelfsprekend was, nu zijn er nieuwe manieren nodig om zulke maatschappelijke voorzieningen (zwembaden) toegankelijk te houden.’ Van Etten exploiteert zwembaden en sporthallen, ook in Schagen, en ziet zijn bedrijf (stichting) als sociaal maatschappelijke onderneming. De nieuwe manieren waarover hij het heeft zijn privatisering en liberalisering, in zijn geval gaat het dan om de exploitatie. De zwembaden en sporthallen in Schagen zijn namelijk met publiek belastinggeld gefinancierd. En nu doet een private partij de exploitatie en maakt daarmee winst. Van Etten benadrukt dat een door hem ingevoerd beleid nodig is om de voorzieningen toegankelijk te houden. Zijn onderneming zou niet uit zijn op geldelijke winst, maar op sociale winst.
De vraag is of Van Ettens op het eerste gezicht sympathieke uitspraken ook echt op de praktijk zijn toegepast. Is het zwembad in Schagen echt voor iedereen toegankelijk? Helaas is dat niet zo. Privatisering en liberalisering (het loslaten van de prijzen) van overheidsdiensten leiden per definitie altijd tot hogere kosten en in het geval van zwembad De Wiel tot een hogere toegangsprijs, waarbij de private ondernemer spekkoper is. Teun van Etten dus. De zwemmer betaalt daarvoor de rekening.
Wil je zwemmen? Als je nog geen 2 bent is het gratis, maar daarna betaal je tot je twaalfde 4,50 euro. Vanaf je dertiende ga je het volle pond betalen, namelijk 4,90 euro. Dat zijn prijzen die er op wijzen dat mensen met een kleine portemonnee niet vaak nat zullen worden van het water in De Wiel.
Net over de grens, in Twist, is een vergelijkbaar zwembad. Een ‘Hallenbad’ zoals de Duitsers het noemen. Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis zwemmen. Mensen tot 18 jaar, studenten en gehandicapten betalen 1 euro en volwassenen vanaf 18 jaar slechts 2 euro. Hoe dat mogelijk is? Het Hallenbad wordt door de gemeente zelf geëxploiteerd. Vanwege de lage prijzen komen veel Nederlanders uit de grensstreek naar Twist om te genieten van een zwembad dat voor iedereen toegankelijk is. Het is een sociale ontmoetingsplaats bij uitstek. Twist heeft echter verzuimd het bijvoeglijk naamwoord sociaal in de naam op te nemen. En van de term leisure blijven de bestuurders verre. ‘Doe maar gewoon’ zal het gemeentebestuur hebben gedacht. Het is maar gewoon een zwembad.
De eventuele realisatie van een sportcampus in Schagen zal als consequentie hebben dat een nog grotere groep niet zal kunnen zwemmen of sporten vanwege nog hogere prijzen. De diensten van Van Etten moeten tenslotte wel betaald worden. Bovendien zijn Van Ettens ambities groot. Niet alleen streeft hij naar schaalvergroting, waardoor de inkomsten van zijn onderneming zullen stijgen, gezien het begrip ‘leisure’ als toevoeging bij zijn directeurschap richt hij zich niet uitsluitend op sport. Hij heeft ontdekt dat er nog veel meer vrijetijdsvoorzieningen kunnen worden gerealiseerd waar veel geld mee te verdienen is…Â
Kees Zwaan
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, X, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal