Column: Het vandalisme vier hoogtij in Tuitjenhorn

Het vandalisme in Tuitjenhorn houdt niet op. De gemeente zit met de handen in het haar en probeert de verantwoordelijkheid af te schuiven op de inwoners van het mooie dorp. Laten zij maar zeggen wat de aanpak moet zijn. En zo is er weer een werkgroep in het leven geroepen.

Terug in de rijd. Neem oktober 2015. De Sint Barbaraschool komt met berichten naar buiten over overlast op het schoolplein van jongeren. En dit al dagen lang. De jongeren maken een troep. In de zandbak liggen glasscherven, de ramen zijn besmeurd en overal ligt afval en gebroken glas.

Ik citeer de schoolleiding: “Moeders staan de ramen te lappen, omdat deze voor de zoveelste keer besmeurd zijn met derrie, waarvan ik alleen maar kan hopen dat dit chocoladecake en cola is. Telkens is het weer raak. Ik kan veel voorbeelden opnoemen van rotzooi die achtergelaten wordt. Het aantal keer dat ik door het gebroken glas gefietst/gelopen ben, kan ik niet meer tellen.”  

Ook de BSO klaagt steen en been. “Het komt zelfs voor dat, wanneer de BSO nog gebruik maakt van het schoolplein, deze jongeren al  op het schoolplein zitten. Met scooters hangen ze rond de picknickbanken, ze roken, eten en drinken er. En hun rotzooi achterlaten.” Een hek zou helpen, maar de gemeente geeft geen kik: het schoolplein is openbaar terrein.

De politie grijpt in. Wijkagent Anne Kees Meines weet wat haar te doen staat: het schoolplein wordt verboden terrein. Om het plein komen hekken en er worden bordjes geplaats, waarop staat dat onbevoegden er niet mogen komen. Eind goed al goed?

Aan het jeugdvandalisme komt geen eind. Wethouder Ben Blonk besluit in maart 2016 met twee projecten te komen om probleemjongeren in Tuitjenhorn en in Schagen intensief te begeleiden. Het gaat om enkele tientallen jongeren met verschillende problemen”, vertelt wethouder Ben Blonk. “Wij willen met een positieve mindset met deze groepen jongeren aan de gang”, meldt wethouder Blonk. Als het project aanslaat, wordt het ook in andere delen van Schagen toegepast.”

Of dit initiatief nieuw vandalisme heeft uitgelokt, durf ik niet te zeggen, maar een maand hierna, worden bij een kassencomplex in Tuitjenhorn tijdens het weekeinde een 10-tal ruiten ingegooid. De politie constateert dat de ramen zijn ingegooid vanaf de achterkant van het gemeentehuis. Op deze plek liggen lege bierflesjes. Vermoedelijk jongeren, zegt de politie. Daar hoef je denk ik niet aan te twijfelen.

De eigenaar van het tuinbouwbedrijf zit mooi met veel schade. Kenmerkend is zijn bevinding dat ‘ze het dubbel glas niet helemaal stuk hebben gekregen.’  De politie en de toezichthouders van de gemeente beloven preventief te zullen optreden. Maar een week later werd in de Sporthal Harenkarspel ingebroken en energy drinks gejat. Volgens wijkagent Anne Kees Meines moeten de daders gezocht worden onder jongeren.

Zou er nu een einde komen aan de vernielzucht onder de jongeren? Op 26 juli 2017 organiseert wethouder Ben Blonk een bewonersbijeenkomst in de kantine van voetbalvereniging Hollandia T. Het idee is om te zorgen voor een legale hangplek voor de jongeren. Waar? Bij het Heemtmeer. Hier komt een overkapping.

Omwonenden zien er weinig in. Volgens de jongerenwerker is er geen vrees voor wangedrag. Maar de omwonenden weten wel beter: er zit al vaak een groep jongeren bij het Heemtmeer. En die gedraagt zich volgens de buurt allerminst netjes. En zo verdwijnt het plan in de ijskast.

In de nacht van 16 op 17 december 2018 hebben vandalen flink huisgehouden in de sportkantine van voetbalclub Hollandia. Ze gooien ruiten in  van de tribune, in de kleedkamer zijn alle kranen opengezet en zijn de muren met zeep besmeurd. Zijn deze jongeren ooi aangehouden en voorgeleid aan de rechter?

Een jaar later (december, 2018) verschijnt in de krant het bericht dat bewoners van Midgard in Tuitjenhorn niet meer naar buiten gaan uit vrees voor jonge vandalen. Wat is er gebeurd? Ze hebben in het voorgaande weekend rotzooi getrapt en vernielingen gepleegd op het terrein van Midgard.

De woordvoerder van Midgard meldt dat er diverse aanwijsborden van palen zijn afgetrapt en lampen vernield door schreeuwende jongelui. De vernielingen gebeuren regelmatig en het houdt maar niet op. De verontwaardiging in het dorp is groot, temeer omdat hier mensen met een verstandelijke beperking wonen.

Hierbij is het niet gebleven. Aan de achterkant van het voormalige gemeentehuis zijn vernielingen gepleegd door een groepje jongens in de leeftijd tussen de 12 en 14 jaar, meldt Schagen FM. De jongens droegen zwarte jassen met capuchon en waren op de fiets. De politie zoekt naar getuigen.

Op 12 februari 2020 komt een bericht naar buiten dat de gemeente weer een oplossing wil bedenken tegen het vandalisme van jongeren. Circa 100 inwoners zijn gekomen naar de bijeenkomst om te horen wat de gemeente en de politie in petto hebben. Er was een incident geweest op oudejaarsavond, toen een vrouw werd belaagd door jongeren nadat zij iets had gezegd over het afsteken van vuurwerk. Die jongeren aanspreken werkt niet.

De maat is vol, maar de gemeente geeft geen sjoege en duwt het probleem van zich af richting de inwoners van Tuitjenhorn. Wie weet gaan ze in een werkgroep zitten. En zo geschiedde. De makke is dat er gewoonweg te weinig politie en te weinig handhavers zijn die de jongeren hinderlijk achter de vodden  zitten. Een paar heterdaadjes en de lol is er dan snel vanaf. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde. De burgers zijn dit niet.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 28 februari 2020
Categorie: Archief Column
Aantal views: 80
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):