Column: Folklore zonder paarden!

Hebben jullie genoten van de allereerste West Friese Markt dit jaar? Wat was het een feest hè. Prachtige optocht, al veel toeristen en mooi weer. Iedereen in de nopjes.

Helaas kon ik zelf die kant niet op vanwege de LongCovid want ik had graag even een kijkje genomen. Ik heb bewondering voor de organisatie en alle vrijwilligers die er altijd voor zorgen dat het 1 groot feestje is op die dagen. Zoveel tijd en zoveel liefde wordt erin gestoken.

En alhoewel ik persoonlijk niet veel met de Westfriese markt heb ben ik er wel heel trots op dat Schagen zoveel te bieden heeft. Normaal neem ik vrienden van veraf mee om al het moois te laten zien en heb ik daardoor in het verleden al heel vaak het museum bezocht en bij de optochten gestaan om de stoet te bewonderen.

Als ik daar stond vroeg ik me echter altijd af hoe het goed kon gaan met al die paarden en de hoeveelheid mensen. Net zoals ik me dat ook altijd afvraag als ik naar de Tour de France kijk, die overigens vandaag begint.

Zoveel mensen die nog even over willen steken of pontificaal in de weg gaan staan. Daar komen toch problemen van? Laat ik het even bij de West Friese markt houden om het niet al te ingewikkeld te maken.

Er komen steeds meer bezoekers en de markt zelf is best wel smal. Wordt het niet tijd voor dranghekken ook op de markt zelf? Het staat natuurlijk niet leuk maar het is ook niet fijn om te zien dat er mensen in aanraking komen met de paarden. 

Gisteren raakte er een paard in paniek vanwege de vlaggetjes. Je kan het zo’n beest niet kwalijk nemen en ik denk niet dat de vrouw met booster nou echt rare capriolen uithaalde.

Na het zien van de beelden werd ik misselijk. Dit mag gewoon niet meer gebeuren. Gelukkig gaat het met de mevrouw goed maar het had zoveel erger kunnen zijn.

En we hebben al eerder ongelukjes gehad tijdens dit evenement en het zou zo zonde zijn als  daardoor toeristen wegblijven of mensen niet meer durven te komen.

Wellicht ook wat meer borden met daarop instructies over wat je beter wel en niet kunt doen tijdens de optocht?

Of wellicht, en nu begeef ik me op glad ijs en krijg ik half Schagen over me heen, wellicht helemaal geen paarden meer op de markt! Paarden lekker in de wei, publiek blij. 

Vroeger was het prima te doen maar tijden veranderen. De organisatie moet zich toch ècht achter de oren krabben.

Mensen die mij goed kennen weten dat ik absoluut niet van regeltjes en betutteling hou maar blijkbaar is het nodig.

Honden die niet aangelijnd rondlopen. Echt? Je moet er toch niet aan denken dat er èèn vrolijk de straat op rent en de paarden in paniek raken met alle gevolgen van dien?? Ik heb een grote fantasie en wil niet al te dramatisch overkomen maar het is wèl een realistisch beeld.

Dus ja, soms zijn aanwijzingen en regels nodig. Ik gun Schagen nog heel veel mooie gezellige optochten. Ik gun het mezelf om ook deze zomer nog een keer mijn Belgische vriendinnen een rondleiding te kunnen geven bij dit prachtige evenement.

Maar ik gun vooral iedereen veiligheid. Dat de Westfriese Markt een feest blijft voor zowel mens als dier.

 

Liefs Henny

Avatar foto
Henny Bakker schrijft met enige regelmaat columns voor Noordkop Centraal Radio en deze website.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):