Column: Exit Incluzio?

Een bijna geheel nieuw team van wethouders maar toch met een oude bekende die al acht jaar bezig is de zorg in Hollands Kroon te vermarkten. Voortgezette samenwerking met Schagen zag Mary van Gent destijds niet zitten. Hollands Kroon kon het veel beter zelfstandig doen, hetgeen enkele miljoenen ‘ontvlechtingskosten’ opleverde.
Eerst probeerde Van Gent het omstreden G4S te strikken om de thuiszorg voor haar op te pakken maar toen bekend werd dat G4S in het Midden Oosten gevangengenomen Palestijnen mishandelde keerde zij op haar schreden terug. Ze had haar huiswerk blijkbaar niet zo goed gedaan. Of hadden de ambtenaren in het Kroondomein een steekje laten vallen? Van Gent sprong even later een gat in de lucht toen schoonmaakmiljonair Geurts een aantrekkelijke offerte bij haar indiende. Er werd speciaal even een nieuw BV’tje voor in het leven geroepen: Incluzio. De naam zegt het al: inclusief moet wel heel veel zijn. Zoveel dat Van  Gent ‘op haar handen kon gaan zitten’. Die handelwijze omschreef zij als een ‘Pietje Bell’ houding. Ja, durf genoeg bij Van Gent en haar Senioren Hollands Kroon. Medewerkers van BV Incluzio stellen nu vast wat je aan maatschappelijke ondersteuning nodig hebt en doen het liefst alles zelf. Inclusief dus zoals het een Incluzio betaamt. En de woninkjes van onze bejaarden reinigen kan schoonmakersfamilie Geurts natuurlijk als geen ander. Daar heeft zij dan ook speciaal nog een BV’tje voor opgericht: Axxicom.
Mevrouw Van Gent is blij met de rijke schoonmakersfamilie. Want als je de jaarrekeningen van Incluzio bekijkt krijg je de indruk met een liefdadigheidsinstelling te maken te hebben. Er wordt namelijk op papier nauwelijks tot geen winst gemaakt. In 2021 was de winst zegge en schrijve 0, nul euro. Hoe is dat mogelijk? Kan Geurts daar het hoofd wel mee boven water houden? Gelukkig wel, want ondanks de slechte cijfers van Incluzio houdt schoonmakersfamilie Geurts ieder jaar onderaan  de streep behoorlijk veel over. Dankzij al die andere BV’tjes. Haar vermogen wordt inmiddels geschat op meer dan een half miljard.
Zorg hoort niet volledig vermarkt te worden zoals Van Gent dat doet. Gelukkig zijn er in de nieuwe coalitie ruimschoots anti-zorgmarkt sentimenten aanwezig. Het Senioren Hollands Kroon van Jip Pankras en Mary van Gent heeft zich de afgelopen jaren echter laten kennen als neoliberale partij die de markt geen strobreed in de weg wil leggen. Ook de zorgmarkt niet. Of was het onvervalst pragmatisme van Pankras? Zo de wind waait, waait Jips jassie zal ik maar zeggen. Hij was namelijk de eerste die liet weten ook wel te voelen voor een coalitie zonder VVD en CDA. Zal de koers van SHK onder druk van de huidige coalitiepartners verlegd worden? En zal dat gevolgen hebben voor het verlengen van het contract met Incluzio? Het kan niet genoeg herhaald worden: zorg en markt horen niet bij elkaar. Exit Incluzio dus…
Kees Zwaan
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Ruud Gooijer
    Ruud Gooijer zegt:

    de heer Zwaan heeft het helemaal aan het juiste eind. Kijk ook naar de extra gelden die naar Incluzio ziin gegaan.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: